2020. szeptember 4.


Tea sütik

Sárgabarackos-levendulás teasüti

Máris hiányoznak a nyár ízei? Akkor ezt a sárgabarackos-levendulás teasütit mindenképp el kell készítened!

Ezt a pofon egyszerű teasütit kolaczki-nak hívják, egy lengyel süti, ami jó sok krémsajttal készül, és ettől hihetetlenül omlós lesz, mindenféle különösebb adalék nélkül. Az egyetlen hátránya, hogy kétnapos projekt, ugyanis az aszalt baracknak és a tésztának is állni kell, hogy elnyerje a tökéletes állagot. Ez azonban a legnagyobb előnye is egyben, mert bármikor készíthető, akkor is, amikor már nincs szezonja a sárgabaracknak, mert az aszalt barack, miután megszívta magát, szinte pont olyan lesz, mintha friss barackból készült volna a süti. #instantnyár 🍑⛱️

Hozzávalók

Tészta: 

  • 10 dkg friss krémsajt
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • fél csomag vaníliás cukor
  • kevés szárított levendula virág
  • 3 dkg porcukor a nyújtáshoz

Töltelék: 

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. méz
  • 1 csapott teáskanál levendula virág

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a porcukor kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk.Sárgabarackos-levendulás teasüti készítése
  2. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. A sárgabarackokat félbe vágjuk, majd egy lábasba tesszük.
  4. Hozzáadjuk a mézet, a levendula virágot és felöntjük a vízzel.Sárgabarackos-levendulás teasüti készítése
  5. Elkezdjük melegíteni, pár percig forraljuk, majd félre húzzuk és hagyjuk kihűlni. A másnapi felhasználásig a szirupban hagyjuk a barackokat, hogy jól megszívják magukat.
  6. Másnap a barackokat aprító gépbe tesszük, a szirupból viszont csak 1-2 evőkanálnyit adunk hozzá elsőre. Átdaráljuk annyira, hogy darabos legyen még. Ha nagyon sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá a szirupból még.Sárgabarackos-levendulás teasüti készítése
  7. A tésztát két folpack közt kinyújtjuk: az alsó folpackot megszórjuk porcukorral, majd a tésztagolyó tetejét is, letakarjuk egy másik darab fóliával és nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
  8. Derelye vágóval négyzeteket vágunk a tésztalapból.
  9. A leeső részeket tegyük vissza a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni majd.
  10. A négyzetek közepére átlósan halmozunk a barackból.
  11. A négyzetlap két ellentétes sarkát egymásra hajtjuk.Kolaczki készítése
  12. Az így kapott “tekercset” pedig sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
  13. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt aranybarnára sül.
  14. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Sárgabarackos-levendulás teasüti