2012. szeptember 3.


Kelt tészták, Lepény

Rusztikus szilvás lepény

Igazi, hagyományos kelt tésztás lepény készült, ezúttal szilvával és sok-sok fahéjjal. A legjobb benne, hogy keleszteni sem kell, így nagyon hamar kész van.

Sajnos nem találtam el a tepsi méretét, így egy kicsit amorf lett, ahogy sütés közben itt-ott megnőtt. Ettől lett igazán rusztikus:) Még egy jó tanács: a szilvát nagyon sűrűn kell rakni, különben ahogy sütés közben kel, eléggé hézagos lesz. Mint az enyém…:) De a következő már tökéletes lesz!

Rusztikus szilvás lepény

Hozzávalók

(gáztepsi méretű adag lesz)

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 tojás sárgája (a maradék majd pont jó lesz macaronnak:)
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • csipet só

Tetejére:

  • 1 kg szilva
  • őrölt fahéj
  • cukor

Olvasztott margarin a kenéshez (kb. 2dkg)

Porcukor és őrölt fahéj a szóráshoz

Elkészítés

  1. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 kk. cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A szilvát megmossuk és kimagozzuk.Szilva
  3. Megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal és cukorral, összekeverjük és hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tésztát.Szilva
  4. A tésztához egy nagy tálba öntjük az összes hozzávalót a felhabosodott élesztővel együtt és összegyúrjuk.
  5. A kész tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra borítjuk és kezünkkel szétnyomkodjuk kb. fél cm vastagra.
  6. Megkenjük olvasztott margarinnal, majd rápakoljuk sorban a fahéjas szilvákat.Mehet a sütőbe!
  7. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (sajnos nem figyeltem az időt, de kb. 15-20 perc kellett neki)

Megvárjuk, míg langyosra hűl és fahéjas porcukorral jó vastagon megszórva tálaljuk:)

Rusztikus szilvás lepény

pihe-puha szilvás lepény