2014. augusztus 22.


Száraz sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga

Rugelach

Ezek a pöttöm kiflik bizony már inkább az őszt idézik, azonban még a nyár íze, zamatos sárgabarack lekvár köszön vissza a töltelékben a dió és a fahéj mellett. Azonban remek desszert lehet egy ilyen későnyári napon is:)

Talán kicsit a karácsonykor készülő diós és mákos kifliket idézi ez az eredetileg zsidó gyökerekre visszavezethető édesség, amire véletlen bukkantam barackos receptek közt keresgélve. Krémsajttal készült, így a végeredmény egy nagyon omlós apróság lett, megtöltve friss baracklekvárral és a sütés közben grillázzsá alakult dióval. Egy leheletnyi fahéj került még a töltelékbe, amitől egy kicsit talán még inkább őszies hangulatot áraszt ez a süti. Nagyon gyorsan elkészíthető pihentetés után, így akár instant vendégvárónak is ideális.

Rugelach

Hozzávalók

Tészta: (16 darabhoz)

  • 12 dkg krémsajt (Philadelphia cream cheese)
  • 12 dkg vaj
  • 3 púpos ek cukor
  • 15dkg liszt
  • csipet só

Töltelék:

  • 4-5 ek. baracklekvár
  • 5 ek. cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 marék dió durvára darálva

1 tojás a kenéshez

kristálycukor és dió a szóráshoz (ez utóbbi el is hagyható)

Elkészítés

  1.  A vajat, a cukort és a krémsajtot összekeverjük.Vaj, krémsajt, cukor
  2. Hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, és összegyúrjuk.Összegyúrjuk
  3. Folpackba csomagoljuk és betesszük egy éjszakára a hűtőbe.
  4. Másnap a tésztát két részre osztjuk és a tésztabucikat egyenként kisodorjuk két kilisztezett folpack közt (erre azért van szükség, mert hő hatására hamar fellágyul a tészta és nagyon ragadna)
  5. A kinyújtott tésztalapokat először megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk durvára darált dióval, végül a fahéjjal elkevert cukorral.Készül a rugelach
  6. 8-8 cikkre vágjuk, majd egyenként a szélétől a közepe felé feltekerjük a kis kifliket.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd a tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk kevés kristálycukorral. Szórhatunk rá  diót is.Irány a sütő!
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.

Rugelach