2016. március 18.


Krémes sütik, Macaron

Rózsás macaron epres fehércsokival

Ugye nagyon készültök már a március 20.-i macaron napra? Mit szólnátok idén egy saját készítésű csodához, mondjuk ezzel a virágos-epres recepttel?:)

 

Még mindig nagyon szeretem fotózni ezeket az apróságokat, számomra ezekért a képekért érdemes bíbelődni vele. Ezúttal a szín volt az elsődleges szempont az ízválasztáskor, hogy tavaszias legyen a végeredmény, így lettek virágosan rózsa aromájúak és epresek, amit egy lágy fehércsokis ganache-ba kevertem. Nem fogjátok megbánni, ha idén otthon (is) készítetek párat!:) További macaron ízekért kattints ide!

Rózsás macaron epres fehércsokival

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony piros vagy rózsaszín ételfesték
  • 1 teáskanál szárított rózsa virágzat

Töltelék:

  • 5 dkg fehécsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 ek. tejszín
  • 8-10 dkg eper
  • fél ek. cukor

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. A porcukorhoz adjuk a szárított rózsa virágzatot és átdaráljuk.Rózsa & porcukor
  4. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  6. A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt rózsaszín, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukor szirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Cukorszirup a macaronhoz
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.Macaron tojáshab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Rózsás mandula a macaronhoz
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Macaron alap
  6. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
  7. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.Macaron pihentetése
  8. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  9. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  10. A krémhez a fehércsokit apró darabokra vágjuk.Fehércsoki ganache
  11. A vajjal és a tejszínnel együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Félretesszük, megvárjuk, míg kihűl.Fehércsoki ganache
  12. Az epret aprítógépben ledaráljuk.Eper
  13. Hozzáadjuk a cukrot és pár perc alatt sűrűre forraljuk (a lényeg, hogy minél jobban elpárologjon a víztartalma, és sűrű, lekváros legyen).Eper püré
  14. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt az eper is, elkeverjük a fehércsokis krémben.
  15. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
  16. Összeállítjuk a macaronokat: a megdermedt krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük.

Rózsás macaron epres fehércsokival

Rózsás macaron epres fehércsokival

Rózsás macaron epres fehércsokival