2016. október 14.


Gyümölcsös sütik, Pite

Ricottás-gyömbéres szilvás pite

Lassan vége ugyan a szilva szezonnak, de azt javaslom, ha találtok még, semmiképp ne hagyjátok ki ezt az egyszerű, ám annál finomabb, igazi őszi sütit, amiben az aromás gyömbér a hűvös napokon is egyből átmelegít!:)

Ennek a sütinek az ötletét az Édes élet magazinban találtam, ott egy meggyel készült változata szerepelt. Ősziesítve azonban már szilvával és gyömbérrel készítettem el ezt a könnyű kevert tésztát, és szerintem a szilva is nagyszerű kombinációt alkot a savanykás ricottával és a zamatos citrommal.

Ricottás-gyömbéres szilvás pite

Hozzávalók

(4 kicsi vagy egy nagy piteformához)

  • 20 dkg ricotta
  • 3 ek. olíva olaj
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1,5 tk. sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • őrölt gyömbér
  • 25 dkg szilva
  • 15 dkg sűrű tejföl vagy ricotta a tetejére
  • 2-3 ek. porcukor
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés

  1. A ricottát a tojásokkal, a cukorral, az olajjal és a citrom reszelt héjával simára keverjük.ricotta, tojás, cukor
  2. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk.száraz hozzávalók a ricottás sütihez
  3. A szilvákat kimagozzuk, felszeleteljük, majd 2-3 ek cukorral és kevés őrölt gyömbérrel elkeverjük.gyömbéres szilva
  4. A sütőformá(ka)t kivajazzuk, elterítjük benne a fűszeres szilvát, majd elsimítjuk rajt a tésztát.Készül a ricottás gyömbéres szilvás pite
  5.  175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt megsül (kisebb formák esetén 25-30 perc is elég).Irány a sütő!
  6. A tejfölt/ricottát ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverjük, majd a kihűlt pite tetejére halmozzuk, és megszórjuk kevés őrölt gyömbérrel.

Ricottás-gyömbéres szilvás pite