Répatorta muffin

Répatorta muffin citromos krémmel

Ez a muffin a sokszor megsütött répatortánk muffinosított változata. Így húsvét környékén valahogy mindig előkerül a répatorta, annak ellenére, hogy a fűszerek miatt inkább “karácsonyi” az íze. Talán a nyulak hibája:)

Répatorta persze nem csak húsvétkor készül, hanem elég gyakran, ha kell valami süti, mivel friss répa mindig van itthon, mert van egy elsőszámú (és egyetlen) fogyasztója:

A répák réme

aki egyszerűen megfogalmazta, hogy csak a kerek végű répa a jó répa, mert az édes, a másik meg mehet a levesbe. Ezt úgy adta tudtomra, hogy mikor vegyesen került a tálkájába, kiválogatta a belőle a jókat a többit meg kidobálta a földre:)

Úgyhogy már ezt is tudjuk, hogy ez a fajta lesz a legmegfelelőbb a répatortának is. Persze abból ő nem ehet:)

Hozzávalók

Tésztához:

  • 15 dkg répa
  • 13 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 0,7 dl olaj
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • őrölt szegfűszeg

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héjaAz ideális édes, kerek végű répák

Elkészítés

  1.  A muffinokhoz a répát megtisztítjuk és lereszeljük.Reszelt répa
  2. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
  3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a lisztes keveréket, és simára keverjük.
  4. Ezután hozzákeverjük a lereszelt répát.A cukros tojáshoz hozzáadjuk a répát és a lisztes keveréket
  5. A masszát egyenlően elosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt mélyedéseiben.Mehet a sütőbe!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük, majd rácsra szedjük és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.Elkészült répatorta muffinok
  7. A krémhez a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, egy lábasban hozzáadjuk a cukorhoz, és közepes lángon szirupot főzünk belőle (pár perc, míg a cukor teljesen el nem olvad).
  8. Megvárjuk, míg a cukorszirup teljesen kihűl, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
  9. A citromos krémet habzsákba töltjük és a muffinok tetejére nyomjuk (vagy egyszerűen a tetejükre kanalazzuk).A krémet a muffinok tetejére nyomjuk
  10. A muffinok tetejét díszíthetjük reszelt répával vagy fondant répával.Répatorta muffin citromos krémmel
  11. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.

Megosztás

7 hozzászólás

  1. Jessica szerint:

    Hány db muffin készül el ezzel a recepttel?

  2. Anita Pilisről szerint:

    Leírtam a receptet és ki próbálom majd! Imádjuk a muffin sütit. Köszönöm. :)

  3. Lilla szerint:

    Keserű lett, talán sok a sütőpor/szódabikarbóna?

    • Vikki szerint:

      Szia,
      attól inkább sós lenne. Valószínűleg a répa volt olyan fajta, ami kicsit kesernyés. A kerek végűt ajánlom, az szinte mindig édes :)

  4. Dóra szerint:

    Szia!

    Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Ha marad belőle, hűtőben tárolva másnap is jó? Van tapasztalatod?

    Köszi,
    Dóra

    • Vikki szerint:

      Szia!
      2-3 napot gond nélkül eláll a hűtőben, a krém miatt mindenképp hűtést is igényel.

Szólj hozzá te is!