2017. október 27.


Gyümölcsös sütik, Pite

Rémisztő múmia piték

Idén várjátok ezekkel a rémesen finom múmiapitékkel a Halloweent és a váratlan vendégeket! Brrr…

A recept maga nagyon egyszerű, egy adag pite tészta kell hozzá, valamilyen piros gyümölcs, és egy kis türelem, hogy minden tekervény a helyére kerüljön. A végeredmény pedig garantálta rémisztő lesz a sütés közben itt-ott kifolyt piros gyümölcslével! Ezért mindenképp piros gyümölcsöt javaslok hozzá tölteléknek (ribizli, málna, meggy), ami lehet fagyasztott is, de természetesen bármilyen gyümölccsel megtölthetitek.

Kezdődhet a borzongás!:)

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 15 dkg piros gyümölcs
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 1 ek. cukor

Szemek:

  • fehér fondant
  • fekete ételfesték filc vagy olvasztott csoki

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.Pite tészta hozzávalói
  3. Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A töltelékhez a gyümölcsöt elkeverjük a cukorral és a keményítővel (ha mirelit gyümölcsöt használunk, nem kell felolvasztani előtte).Erdei gyümölcs a múmia pitékhez
  5. A pihentetés után a tésztát 2/3 – 1/3 részre osztjuk, lisztezett deszkán először a nagyobb gombócot nyújtjuk ki, majd kb. 5×10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.Pite tészta a múmia pitékhez
  6. A lapokat egymás mellé sütőpapírral fektetjük, majd a téglalapok alsó részére halmozunk a gyümölcsből.Múmia piték töltése
  7. A kisebb tésztagombócot is kinyújtjuk és vékony, kb. 0,5 cm széles csíkokra vágjuk.
  8. Becsomagoljuk a kis múmiákat: először a téglalap felső rövid oldalára teszünk egy tésztacsíkot, majd egy kicsivel lejebb ezzel párhuzamosan mégyegyet. Ezután kettőt jobbról, kettőt balról helyezünk a gyümölcsökre, végül alul is lezárjuk.Múmiapiték készítése
  9. A szélekre jól rányomkodjuk a csíkokat, majd a lelógó részeket levágjuk.
  10. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
  11. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd ráhelyezzük a fondantból gyúrt apró szemeket.

Múmia piték

Múmia piték

Múmia piték