2016. június 17.


Gyümölcsös sütik, Pite

Rebarbarás almás pite bodza habbal

Újabb variációt mutatok most rebarbarára, egy savanykás pite formájában, ami az illatos, édes bodzahabbal alkot igazán tökéletes párost:)

Úgy vettem észre, a rebarbarás bejegyzések még mindig nem túl népszerűek, valamiért nagyon sokan még mindig idegenkednek ettől a növénytől. Pedig tényleg nagyon finom dolgokat lehet belőle kreálni, mint mondjuk ez a pite is. Sajnos már friss rebarbarát nem találtam sehol, így kompóttal készítettem ezt a pitét (találtam már szirupban eltett konzervet is hipermarketben!), de ez semmit nem rontott az ízén, ilyenkor kicsit kevesebb cukor is elég bele. A bodzás hab egy kicsit kényes az elkészítés szempontjából, a tejszínt ízesítettem bodzasziruppal, cukor helyett, így hűtöttem ki, és vertem habbá. Természetesen minél jobb minőségű a szirup/szörp annál intenzívebb íze lesz, de óvatosan, nehogy túl sok kerüljön bele, mert akkor a hab elkészítése nem fog jól sikerülni.

Rebarbarás almás pite bodza habbal

Hozzávalók

Tészta: (4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 20 dkg savanykás alma (idared)
  • 3 ek. cukor
  • 1 púpos tk. kukorica keményítő
  • 20 dkg rebarbara
  • fél citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Bodzás hab:

  • 2 dl tejszín
  • 2-3 ek bodza szirup

Elkészítés

  1. A habhoz a tejszínhez adjuk a szirupot és betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen.
  2. A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjukA hozzávalókat összegyúrjuk
  4. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta
  5. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és aprítógépben felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, és a keményítőt és elkeverjük.
  6. A rebarbarát megpucoljuk, felkockázzuk és az almához adjuk.
  7. A pihentetés után a tésztát 8 részre osztjuk, 4 nagyobb és 4 kisebb gombócra. (a nagyobbak kerülnek a forma aljára majd, a kisebbek pedig a tetejére). Az első gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.Pite tészta
  8. A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk. Rákanalazzuk az almás rebarbarás tölteléket, elsimítjuk.Rebarbarás almás pite megtöltése
  9. Egy kisebb gombócot kinyújtunk, közepét kiszúrjuk és rányomkodjuk a formában lévő pite tetejére.A tésztát a pite tetejére simítjuk
  10. A pitéket sütés előtt megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép pirosra sül.Irány a sütő!
  11. Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük és a langyos pitével kínáljuk.

Rebarbarás almás pite bodza habbal

Rebarbarás almás pite bodza habbal