2013. december 13.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Száraz sütik, Kalács

Panettone

Itt a következő karácsonyi receptötlet, egyenesen Olaszországból, telepakolva mindenféle finomsággal: kandírozott narancs, pisztácia és illatos fűszerek… Csakis jó lehet!:)

Ez, az eredetileg Milánó környékéről származó édes kalácsféle, igazi karácsonyi sütemény. Az eredeti verzió mazsolával és kandírozott narancs és citromhéjjal készül, én viszont most kicsit változtattam rajta. A mazsola helyett vörösáfonya került bele, valamint a kandírozott mellé friss narancshéj is, továbbá illatos fűszerekkel is ízesítettem. Szóval ez már nem a legautentikusabb változat, egy kicsit a saját ízlésemre formáltam. A kelesztési ideje ugyan nagyon hosszú, kétszer kell keleszteni, viszont ezt leszámítva a tésztát összeállítani nagyjából 15 percbe telik. A végeredmény, a puha, mindenféle jósággal teli kalácsok azonban abszolút megérik a várakozást:) Akár remek karácsonyi ajándék is lehet belőle!Panettone

Hozzávalók

8 db kisméretű (7 cm átmérőjű)  formához:

  • 1,2 dl langyos tej
  • 1 tk. méz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 nagyobb tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg joghurt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg kandírozott narancséj
  • 1 marék apróra vágott pisztácia
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 5 dkg apróra vágott (sütésálló) csoki
  • fél narancs reszelt héja
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet szegfűbors,
  • csipet bourbon vanília

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverjük a mézet és az élesztőt, így krémes állagú lesz, így hagyjuk, hogy kicsit felhabosodjon.Elkeverjük az élesztőt
  2. A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a joghurtot, a tojást és egy csipet szegfűszeget és vaníliát, végül az élesztős tejet is.
  3. Egy lágy, könnyen gyúrható tésztát kapunk, amihez hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd ezután 10 percig dagasztjuk (ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet)Hozzáadjuk a vajat is
  4. Az így kapott tésztát konyharuhával letakarva langyos helyen 1,5-2 órát kelesztjük.
  5. Ekkor hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, a csokit és a narancs és citromhéjat, majd letakarva további 45 percet kelesztjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a csokit
    A másodjára megkelt tészta
  6. Papírformákba adagoljuk a tésztát, a tetejét megkenjük enyhén felvert tojással.Papírformába adagoljuk
  7.  A sütőt melegítsük elő 250 fokra, majd mielőtt betesszük őket sülni, csökkentsük a hőfokot 200 fokra.
  8. 20-30 perc alatt szép pirosra sülnek.

Panettone