2012. május 13.


Kelt tészták

Pan de leche

Spanyol tejes kifli. Tipikus spanyol péksütemény, vattaszerűen puha tésztával, amit ezúttal csokis krémmel töltöttem meg.

Náluk ilyen a kifli, kívül-belül puha, és egy kicsit édes. Eleinte nagyon tetszett, aztán mégiscsak kezdett hiányozni az itthoni kívül ropogós változat. Most meg pont fordítva van, néha eszembe jut a spanyol fajta és akkor muszáj megsütnöm:) Töltelék nélkül is készíthető, ez a gyorsabb verzió, mert így nem kell sodorgatni sem, elég ha feldaraboljuk és kifliket formázunk belőle.

Hozzávalók

(16 db kiflihez)

  • 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • csipet só

Csokis töltelék:

  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 ek. cukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük és hozzá morzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy másik tálban a tojást, a cukrot és a vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a liszthez.
  3. Hozzáadjuk a mézet, a tejet és a sót és az egészet a robotgép dagasztó karjával sima tésztává dagasztjuk. (meglehetősen lágy tésztát kapunk)
  4. Enyhén kilisztezett tálba tesszük a tésztát, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Addig elkészítjük a csokis tölteléket, ami igazából egy sűrűre főzött puding: a pudingport és a cukrot 1 dl tejjel simára keverjük, a maradék 2 dl-t pedig felforraljuk.
  6. A forró tejhez hozzáadjuk a pudingporos keveréket és folyamatosan kevergetve egészen sűrűre főzzük. (kb. olyanra, hogy megálljon benne a kanál).
  7. A megkelt tésztát jól kilisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 16 (nagyjából) egyenlő részre osztjuk.
  8. A kis tésztagolyókat egyenként téglalappá sodorjuk, majd az egyik rövidebb oldalánál, a szélétől kb 2 ujjnyira teszünk egy teáskanálnyi csokis tölteléket, amit kicsit elkenünk.Csokis krém a tölteléknek
  9. A téglalap másik végén a széleitől szintén kb. két ujjnyira egy éles késsel átlósan 3 helyen bevagdossuk.
  10. Ezután a töltelékkel teli végétől elkezdjük feltekerni úgy, hogy a széleit mindig összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a csokis krém.A csokis végétől kezdve feltekerjük
  11. Az így elkészült kifliket sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, ha szükséges, kicsit még formázunk rajtuk és 20 percet pihentetjük.Sütés előtt pihentetjük a kifliket
  12. Sütés előtt tejjel megkenjük a tetejüket (így majd szép pirosak lesznek).
  13. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek.Spanyol tejes kifli csokis töltelékkel