2014. január 31.


Gyümölcsös sütik, Pite

ötfüszeres almáspite

Egy igazi klasszikus, egy kicsit más ízvilággal, mint a megszokott. A tészta még mindig ellenállhatatlanul puha, a zamatos almás töltelék pedig öt karakteres fűszer aromáját viseli magán.

Nemrég beszereztem a régen áhított mini piteformákat, amik sajnos idáig vártak sorsukra, hogy végre az arra leginkább érdemes piték elkészüljenek benne. Végül a szezonalitást is figyelembe véve az almás töltelék lett a nyerő, méghozzá kínai ötfűszerrel ízesítve (ez a fűszerkeverék fahéjat, szegfűszeget, ánizst, szecsuáni borsot és édesköményt tartalmaz). Az ötletet itt találtam, és már első olvasás után is úgy éreztem, muszáj lesz kipróbálnom. Így hát a jól bevált pitetésztába a fűszerkeverékkel ízesített alma került, a végeredmény pedig igazi ízbomba lett az enyhén narancsos mascarponéval.

Ötfűszeres almáspite

Tészta: (4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 60 dkg savanykás alma (idared)
  • 3 ek. cukor
  • 2 púpos tk. kukorica keményítő
  • fél tk. őrölt fahéj
  • fél tk. kínai ötfűszer keverék
  • 1 ek. citromlé

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Mascarpone krém:

  • 10 dkg mascarpone
  • 1 ek. porcukor
  • fél narancs reszelt héja

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A tészta hozzávalói
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta
  4. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és aprítógépben felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük).Alma töltelék
  5. Meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a keményítőt és a fűszerkeveréket és elkeverjük.
  6. A pihentetés után a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
  7. A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk.A tésztát a formába igazítjuk
  8. Rákanalazzuk az almát, elsimítjuk.Belesimítjuk a tölteléket
  9. Egy másik gombócot kinyújtunk, közepét kiszúrjuk és rányomkodjuk a formában lévő pite tetejére.
  10. Megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép pirosra sül.Irány a sütő!
  11. A mascarponét a cukorral simára keverjük (ha esetleg nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá kevés tejet) Hozzáreszeljük a narancs héját.Mascarponét simára keverjük

A langyos pitéket a mascarpone krémmel tálaljuk.

Ötfűszeres almáspite