2019. december 20.


Krémes sütik

Narancsos-vaníliás mille feuille

Ha egy igazán elegáns desszertet szeretnél idén karácsonyra, akkor ez a csak látszólag bonyolult narancsos- vaníliás mille feuille legyen az, amit elkészítesz!

Ez a francia süti szerintem az egyik legnagyszerűbb desszert a maga látszólagos egyszerűségében a mindig ropogós karamellizált lapokkal és a selymes vanília krémmel. Nagyon nagy vonalakban a krémeshez hasonlítható, de annál ezerszer jobb sütiről van szó, amit pikk-pakk ünnepi desszertté lehet alakítani. Savanykás narancslekvárral és egy leheletnyi marancshéjjal egészítettem ki a lágy vanília krémet, amivel igazi karácsonyi desszertté változott. Garantáltan minden vendég imádni fogja! 😉

Hozzávalók:

Karamellás lap:

  • 1 csomag hűtött leveles tészta
  • 5 dkg porcukor

Vanília krém:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 7,5 dkg  cukor
  • 2,5 dkg keményítő

Összeállításhoz:

  • narancs lekvár
  • reszelt narancshéj

Díszítéshez:

  • narancs szeletek
  • friss rozmaring levél

Elkészítés

  1. Először elkészítjük az alapkrémet: a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.
  2. A tojást a cukorral addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
  3. Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
  4. A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.
  5. A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.
  6. Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni)
  7. Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
  8. A vaj felét még melegen elkeverjük a krémben.
  9. A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
  10. A karamellás lapokhoz a sütőt előmelegítjük 165 fokra.
  11. A tésztából csillagokat szúrunk ki, de egyszerűen fel is darabolhatjuk téglalap, vagy négyzet alakúra.Narancsos-vaníliás millenfeuille készítése
  12. A tésztalapokat sütőpapírra sorakoztatjuk, majd lefedjük egy újabb sütőpapírral. Erre nehezékként ráhelyezünk egy azonos méretű tepsit, hogy sütés közben leszorítsa a lapokat.
  13. A lapokat 35-40 perc alatt arany barnára sütjük.
  14. Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor megszórjuk vastagon a porcukorral és 240 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 1 perc után már nagyon figyeljünk rá, amint elolvadt a porcukor mindenhol, vegyük ki, hogy ne égjen meg a cukor.
  15. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek a lapok.
  16. A krémet robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Hozzáadjuk a maradék vajat és simára keverjük.
  17. Összeállítjuk a sütiket: a krémet habzsákba töltjük és kipöttyözzük vele a tésztalap széleit. A lap közepére egy teáskanálnyi narancslekvárt teszünk és az egészet megszórjuk kevés narancshéjjal. A második tésztalapot szintén kipöttyözzük a krémmel és óvatosan az alsó, narancsos rétegre helyezzük.
  18. Fogyasztásig hűtve tároljuk, hogy a krém megdermedjen.
  19. Tálalás előtt narancs szeletekkel, reszelt narancshéjjal és rozmaring levelekkel díszíthetjük.

Narancsos-vaníliás mille feuille