2015. december 18.


Krémes sütik, Tea sütik, Kocka süti

Mézeskalácsos brownie

Nagyon csokis és kicsit sem kalóriaszegény sütit mutatok most, de hát karácsonykor senki sem számolgatja őket, ugye?:)

Ez a pofon egyszerű, nagyon csokis brownie igazi last minute karácsonyi süti, ha esetleg későn derülne ki, hogy nem lett szalonképes a bejgli, vagy egyszerűen csak elszámoltuk a sütiadagot, és kell egy kis utánpótlás. Az íze engem leginkább a zselés szaloncukorra emlékeztetett amikor először kóstoltam, de a második falatnál már előtörnek az aromás fűszerek is. A mini fenyők elkészítése is rendkívül egyszerű: csak háromszög alakúra kell vágni a ragacsos brownie-nkat és máris készen vannak a stilizált, modern fenyőink:) Figyelem: ne süssétek túl, különben száraz  lesz a brownie, akkor jó, ha még ragacsos a közepe!

Mézeskalácsos brownie

Hozzávalók

Brownie

  • 18 dkg étcsoki
  • 18 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 púpos tk. fahéj
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk. őrölt szegfűbors
  • fél narancs reszelt héja
  • 30 dkg liszt
  • csipet só

Locsoláshoz

  • 0,5 dl tej
  • csipet bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. méz
  • kevés reszelt narancshéj

Krém

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • fél csomag bourbon vanílás cukor
  • fél narancs reszelt héja
  • méz ízlés szerint

Szórócukor és mézeskalács csillag a díszítéshez

Elkészítés

  1. A csokit apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat és gőz fölött összeolvasztjuk. Félretesszük hűlni.Csoki olvasztás brownie-hoz
  2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt vajas csokit és simára keverjük.Csoki a brownie-hoz
  3. Hozzáadjuk a fűszereket és fél narancs reszelt héját.Fűszerek a mézeskalács brownie-hoz
  4. Beleforgatjuk a lisztet és a sót.Narancshéj a karácsonyi brownie-ba
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.Tepsibe simítjuk a mézeskalácsos brownie-t
  6. A locsoláshoz a tejet a mézzel és a vaníliával összemelegítjük, majd félrevesszük és hozzáadjuk a narancshéjat is.
  7. Ha megsült a brownie, rácsra tesszük hűlni, a tetejét megszurkáljuk villával  és még melegen meglocsoljuk a tejes keverékkel.
  8. A krémhez a hideg tejszínt ízlés szerinti mennyiségű mézzel és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  9. Egy tálban a mascaropne-t habosra keverjük, hozzá reszeljük a narancshéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mézes-vaníliás tejszínhabot. Krém a brownie-ra
  10. A kihűlt brownie-t rövidebb oldalán 2 vagy 3 részre osztjuk (attól függően, milyen magas fákat szeretnénk) és felvágjuk 2 vagy 3 csíkra.
  11. Ezeket a csíkokat átlósan, egymás után háromszög alakban feldaraboljuk.
  12. A krémet habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele “fákat”: szélétől széléig húzogatva. Mézeskalács brownie díszítése

Lehet is dekorálni szórócukorral utána pedig tálalni 🙂

Mézeskalácsos brownie

Mézeskalácsos brownie