Mézeskalácsos bejgli

Mézeskalácsos bejgli

Volt már olyan, hogy nem tudtátok eldönteni, hogy bejglit vagy mézeskalácsot készítsetek karácsonyra? Ha igen, akkor itt egy remek megoldás: a mézeskalácsos bejgli!:)

Idén is nekiálltam a bejglisütésnek, a tavalyi kudarc ellenére is. Most is egy különleges ízű bejglit készítettem, amit ezúttal a másik népszerű karácsonyi sütivel, a mézeskaláccsal házasítottam. Az eredmény pedig egy teljesen új ízélmény:) Az íze tökéletes lett: az enyhén narancsos, fűszeres töltelék már sütés közben is mesés illattal töltötte meg a lakást. A kinézete viszont sajnos közel sem lett az, hiszen enyhén szólva szépséghibás lett ezúttal is… Ismételten elrepedt  sütés közben… Sajnos nem tudom mi a titka a tökéletes bejglinek, viszont az íze sokszorosan kompenzálta így is a megjelenést. Így hát bomba biztos tippel sajnos idén sem szolgálhatok a bejgli sütést illetően, de az ízélmény garantált ennél a receptnél is:) Remélem kipróbáljátok ezt a verziót is a hagyományos mákos-diós mellett, ígérem, nem fogjátok megbánni:)

Jó sütögetést és finomságokban gazdag, nagyon boldog karácsonyt kívánok Nektek:)

Mézeskalácsos bejgli

Hozzávalók

(2 rúdhoz)

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 4 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 kk kristálycukor
  • 1 nagyobb méretű tojás

Töltelék:

  • 25 dkg mézeskalács
  • 1 púpos kk. őrölt fahéj
  • fél kk. őrölt szegfűbors
  • fél kk. őrölt szegfűszeg
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 2-3 ek. lekvár
  • 1 nagyobb narancs reszelt héja
  • 2-3 ek. tej

1 tojás a kenéshez.

Elkészítés

  1. A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A tészta hozzávalói
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.Hideg helyen pihentetjük
  4. A töltelékhez a mézeskalácsot ledaráljuk.A kekszeket ledaráljuk
  5. Hozzáadjuk a mascarpone-t, a narancs héját a fűszereket és annyi tejet, hogy krémes állagú legyen.A töltelék hozzávalói
  6. A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.A tészta
  7. Az egyik tésztabucit lisztezett sütőpapíron kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
  8. Megkenjük a töltelék felével és feltekerjük.Feltekerjük
  9. Az így kapott tekercset a sütőpapírral együtt átemeljük a sütőlapra, tetejét megkenjük tojással és megszurkáljuk több helyen, hogy a gőz tudjon távozni belőle.Irány a sütő!
  10. A másik tésztabucival ugyanígy járunk el.
  11. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt elkészül.

Ha megsült, megvárjuk, míg teljesen kihűl és csak ezután szeleteljük.Mézeskalácsos bejgli

A nyuszis mézeskalácsok persze idén sem maradhattak el… :)

nyuszis mézeskalács

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Neko szerint:

    Szia! Ahogy nézegettem a képeket, már a tészta kinézete is furcsa volt számomra, nálunk nem ilyen a bejgli tészta külleme. A másik amin csodálkoztam, hogy nem pihentetted miután lekented tojással! Hiszen a bejgli attól lesz szép fényes, szinte márványos, hogy hagyod rajta megszáradni a tojásbevonatot hűvös helyen.
    Na majd előkutatom a nagymama receptet és leírom neked ha gondolod, én még sosem csalódtam benne. :)

    • Vikki szerint:

      Szia,

      igen, bevallom, nem vagyok rutinos bejgli sütő, ez volt a második sütésem :) Ennek is inkább az íze, mint a megjelenése lett nagyszerű :)

Szólj hozzá te is!