2012. június 19.


Sütés nélkül, Fagyi

Mentás eper sorbet

Mindössze 4 egyszerű hozzávalóból a boltinál ezerszer jobb eperfagyit lehet varázsolni. És ha még friss menta is kerül bele, akkor lesz szerintem tökéletes!:)

Menta mániám továbbra se csökkent, sőt most, hogy már itthon is nő cserépben, hála az öntözgetésnek és az átültetésnek, egyre több mindenbe kerül belőle. Először epres smoothie-ba tettem belőle (fogtam és összedaráltam némi eperrel és mézzel) és innen jött az ötlet, hogy ez fagyinak is megállná a helyét. És milyen meglepő, nagyon finom is lett!:) Köszönő viszonyban sincs a bolti eperfagyiként árult műanyag vackokkal, mivel csak gyümölcs, cukor és víz van benne. Szerintem aki egyszer kipróbálja otthon elkészítve, nem is fog többet boltit venni…

Saját termés:)

 

Hozzávalók

  • 50 dkg eper
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • fél citrom leve
  • nagy maréknyi friss menta

Elkészítés

  1. A vízből és a cukorból szirupot főzünk: megvárjuk míg a cukor teljesen elolvad és további pár percig forraljuk (3-4 perc).
  2. Megvárjuk, míg kihűl.
  3. Az epreket megmossuk és eldaraboljuk (nem kell nagyon apróra) hozzáadjuk a mentát.Eper&menta
  4. Aprítógépbe tesszük vagy simára turmixoljuk az egészet.Eper turmixolva
  5. Az elkészült epres pépet összekeverjük a cukorsziruppal és az egészet egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön.sorbet alap
  6. Másnap nincs más dolgunk vele, mint fagyigépbe önteni és megvárni míg elkészül, és betenni a fagyasztóba egy jól záródó műanyag edényben, hogy teljesen megfagyjon.Készül a sorbet
  7. Fagyigép nélkül is elkészíthető, ebben az esetben másnap egy jól záródó műanyag edénybe öntjük az epres alapot és óránként botmixerrel átturmixoljuk (összesen 4-5 alkalommal).

Mentás eper sorbet

A mentadarabkák sajnos a képeken nem nagyon látszanak, elvesztek a fagyiban, de az ízük érezhető:)