Mentás-csokis macaron

Mentás-csokis macaron

A macaron gyártási láz még mindig nem hagyott alább, úgyhogy újabb ízkombinációban készült, ezúttal a mentás habcsókok közt mentás csoki ganache lapul.

Amúgy sem hagyott nyugodni, hogy az enyémek nem teljesen olyanok voltak állagra, mint amit cukrászdában kóstoltam. Így hát kipróbáltam a cukorszirupos megoldást, amihez itt találtam némi útmutatót. Igazából semmivel nem bonyolultabb, mint ahogy korábban készítettem, annyi a különbség, hogy a kristálycukorból szirupot kell készíteni és ezt kell hozzáadni a felvert tojásfehérjéhez. Viszont nekem ez a változat sokkal jobban tetszik: a habcsókok alapja sokkal sűrűbb, egyáltalán nem folyt szét míg szárítottam és kevesebb száradási idő is elég volt neki. Mikor kisült, a belseje sokkal tömörebb maradt. Mindent összevetve, ezután is ezt a receptet fogom előnyben részesíteni, ha macaront készítek. És úgyse bírom ki, hogy ne készítsek hamarosan újabbat… :)

Mentás-csokis macaron

Hozzávalók

(kb. 30 darabhoz)

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony zöld ételfesték
  • 1 teáskanál szárított borsmenta levél (drogériákban kapható)

Töltelék:

  • 10 dkg mentás étcsoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Darált mandula porcukorral
  5. A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt zöld, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Zöld cukorból zöld szirup:)
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.A cukorszirupos hab
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz. Hozzákeverjük a borsmenta levelet is.A félkész massza
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.A kész massza
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)habzsákkal pöttyöket nyomunk
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. Elkészítjük a tölteléket: A csokit nagyon apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
  10. Ha már felolvadt, félrevesszük, és belekeverjük a vajat.
  11. A tejszínt meglangyosítjuk és belekeverjük a csokiba. (Ha esetleg nem olvad benne el, visszatesszük egy picit a gőz fölé, amíg teljesen homogén lesz.)Csoki
  12. Megvárjuk, míg kihűl és kb. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  13. Ha már kanalazható állagú, összeállítjuk a macaronokat: kb. egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk az egyik habcsókra és a tetejére óvatosan nyomunk egy másikat.Összeállítjuk a macaronokat
  14. 15 percre betesszük őket a hűtőbe, hogy a csoki teljesen megdermedjen. És már fogyasztható is:)

Mentás-csokis macaron

Mentás-csokis macaron

 

Mentás-csokis macaron

 

Megosztás

2 hozzászólás

  1. bius szerint:

    A cukorszirupot ki kell hűteni, vagy melegen is hozzá lehet adni? Már az előző fajta-sima cukros receptedet többször is megcsináltam, de ezek szerint ez jobban hasonlít a cukrászdában kaphatóra, szóval kipróbálom ezt is :)

    • Vikki szerint:

      Nem kell kihűteni, csak egy kicsit várni, hogy ne forrjon már, mikor leveszed a tűzről. Utána egyből hozzá kell adni, mert ahogy hűl, mivel kis mennyiség, gyorsan sűrűsödik.

Szólj hozzá te is!