2012. március 10.


Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa

Medvehagymás pogácsa

Végre kibújtak az első medvehagymák a közeli erdőben!:) Ennek nem csak azért örülök, mert már kétséget kizáróan itt a tavasz, hanem mert friss medvehagymával a legjobb a kedvenc pogácsám: a medvehagymás:)

Az első mini medvehagymák az erdőben

A recept lényegében ugyanaz, mint a már korábban közzétett hagymás-olívabogyósnál, értelemszerűen a hagyma és olívabogyó helyett került most bele a friss medvehagyma. Az eredmény pedig puha, házi burgonyás pogácsa jó sok illatos, friss medvehagymával – nem hiszem, hogy nagyon kéne ragozni…:)

Hozzávalók

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 2 tk só
  • egy csokor medvehagyma
  • víz és pirospaprika a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
  2. A medvehagymát vékony csíkokra vágjuk.Friss medvehagyma
  3. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az apróra szelt medvehagymát.Burgonya & medvehagyma
  4. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.Medvehagymás pogácsa tészta
  5. Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
  6. Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
  7. A tetejét bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Készül a medvehagymás pogácsa
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.Készül a medvehagymás pogácsa
  9. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.Medvehagymás pogácsa

Ebből a mennyiségből kb. 40 db apró pogácsa lesz.