2013. április 24.


Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér

Medvehagymás grissini sajtos mártogatóssal

Újabb ötlet kiránduláshoz, piknikezéshez: puha olaszos kenyérrudacskák ezúttal zamatos medvehagymával és finom krémsajtos mártogatóssal.

Persze remek kísérője lehet egy naplementés esti baráti borozgatásnak is. Ki-ki döntse el kedve szerint:) Egy biztos, nem fog csalódást okozni, ugyanis nagyon finom együtt a krémes sajtos mártogatóssal. Én a mártogatósba is tettem még egy kevés friss zöld fűszert, de ez akár el is hagyható. Próbáljátok ki:)

Medvehagymás grissini

Hozzávalók

(25-30 db rudacskához)

  • 25 dkg kenyér liszt (BL 80, de ha nincs, a sima, BL 55 is jó)
  • 1,75 dl langyos víz
  • 2 ek. olíva olaj
  • 1 tk. só
  • fél csomag szárított élesztő (4 g)
  • csipet cukor
  • 1 csokor medvehagyma

Mártogatós:

  • 1 pohár tejföl
  • 1 tubus ömlesztett tejszínes krémsajt (100 g)
  • friss petrezselyem és medvehagyma ízlés szerint

Elkészítés

  1. A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mérjük és robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk.A hozzávalókat összegyúrjuk
  2. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)Duplájára kelesztjük
  3. Kelesztés után a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és kb. fél cm vastag, nagyjából 30x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. A tésztalapból ujjnyi vastag tésztacsíkokat vágunk, amiket ezután elfelezünk.Csíkokat vágunk
  5. A tésztacsíkokat két végén megfogva megcsavargatjuk, közben kicsit megnyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.Irány a sütő!
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol sütés közben folyamatosan figyeljük: akkor lesz jó, ha már a végei elkezdenek pirulni, nem baj, ha sápadt színe van a többi részének. Ilyenkor már ki kell venni, különben kiszáradnak. Nálam 8 perc elég volt, de a sütési idő függ a sütőtől és attól is, milyen vastagok lettek a rudacskák.
  7. Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
  8. Addig elkészítjük a mártogatóst: a krémsajtot simára keverjük a tejföllel, ha szükséges sózzuk és ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott medvehagymával és friss petrezselyemmel ízesítjük.

Medvehagymás grissini sajtos mártogatóssal