Medvehagymás focaccia

Medvehagymás focaccia

Lassan sajnos a vége felé jár már a medvehagyma szezon, ezért muszáj kihasználni ezt a rövid időt, amíg még gyűjthető. Irány tehát a napsütéses szabadba, a piknik kosárba pedig kerüljön a medvehagymás focacciából is!:)

Leginkább abból lehet tudni, mikor van a medvehagyma szezon vége, mikor már mindenhol csak letaposott/leszaggatott medvehagymát látni ott, ahol pár napja még egybefüggő szőnyegként zöldellt. Bizony, most már tényleg mindenki ezt szedi, ha kell, ha nem. Ezért általában a szezonnak is egyre hamarabb vége. Sajnos. Az idei havas márciusi időjárás sem nagyon kedvezett neki, errefelé elég aprócskára nőttek a korábbiakhoz képest. Na de még sikerült szednem néhány sütésre való zsenge zöld levelet, amiből most ez a focaccia is készült. Nagyon finom, és nagyon puha kenyérlepény, remek tízórai vagy uzsonna lehet belőle:)

Medvehagymás focaccia

Hozzávalók

  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 kk. cukor
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 7 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg kenyérliszt (BL 80) vagy finomliszt (BL 55)
  • 1 tk. só
  • nagy marék medvehagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • durva szemű tengeri só a szóráshoz (elhagyható)

Elkészítés

  1. A burgonyát megfőzzük, összetörjük, megvárjuk míg kihűl és kimérünk belőle 7 dkg-ot.
  2. A cukrot belekeverjük a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 5 perc)
  3. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felaprított medvehagymát, az áttört burgonyát, a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat és a robotgép dagasztó karjával pár perc alatt összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől.A hozzávalók
  4. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)Megkelt tészta
  5. Mikor megkelt, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és itt a kezünkkel kb. 1 cm vastag  körlappá nyomkodjuk.
  6. A tésztát villával megszurkáljuk, megkenjük kevés vízzel, megszórjuk durva szemű tengeri sóval (elhagyható).Irány a sütő!
  7. 20 percet letakarva hagyjuk pihenni.
  8. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megvárjuk, míg kihűl és már fogyasztható is:)

Medvehagymás focaccia

Egy kis piknik hangulat limonádéval:)

Medvehagymás focaccia

Megosztás

Egy hozzászólás

  1. kriszta szerint:

    Elkészítettem,és nagyon finom lett :) annyira,hogy készíthettem is még egy adagot 😀

Szólj hozzá te is!