2018. április 13.


Sós sütik

Medvehagymás csavart

Gyönyörű, zsenge medvehagyma levelek borítják már az erdőt, így itt az ideje az első medvehagymás finomságnak! Ez a szuper, sós ropogtatnivaló még ellenállhatatlanabb a friss medvehagymás pestótól.

 

A márciusi tél kicsit kitolta a szezont és meg is tépázta a kibújt medvehagymaleveleket, de az igazi tavasz beköszöntével mégis szép nagyra nőttek:) Irány tehát az erdő és gyűjtsetek minél többet ebből a finomságból, míg el nem kezd virágozni, ami a jó időnek köszönhetően már nagyon közel van. A saját kezűen szerzett zsákmányból ezután már bármi lehet, jobbnál-jobb recepteket találhattok itt is, de akár ezt a csodaszép pestos csavart ropogtatnivalót is elkészíthetitek belőle!

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • fél tk. cukor
  • 25 dkg liszt
  • fél tk. só
  • 1,5 dkg vaj

Medvehagyma pesto-hoz:

  • egy nagy marék friss medvehagyma
  • 1 púpos ek. mandula pehely
  • 1 ek. olivaolaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A langyos vízből kimérünk 0,5 dl-t, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajat, végül a felhabosodott élesztőt, valamint a maradék langyos vizet.
  3. Elkezdjük dagasztani, amíg el nem válik a tál oldalától.Medvehagymás csavart tésztája
  4. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.Medvehagymás csavart tésztája kelesztés után
  5. pesto-hoz a megmosott és lecsepegtetett medvehagymát, az olajat, és a mandulát ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal aprítógépben krémesre aprítjuk.Medvehagyma pesto hozzávalói
  6. Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. Megkenjük a pestoval.Medvehagymás csavart készítése
  8. Rövidebb oldalán félbevágjuk és az így kapott két tésztacsíkot külön-külön, rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük.
  9. A kapott két vékony, hosszú tekercset először középen két-két darabra vágjuk, majd az így kapott 4 tekercset ismét megfelezzük középen. Így 8 kicsi tekercset kaptunk.
  10. A kis tekercseket egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik oldalán maradjon kb. 1 cm. Óvatosan szétnyitjuk.Medvehagymás csavart készítése
  11. Az így kapott két szálat egymással szorosan összecsavarjuk, végeiket kicsit össze is nyomkodjuk. Ugyanígy járunk el a maradék 7 kis tekerccsel is.Medvehagymás csavart készítése
  12. A csavart rudacskákat sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk és 20 percet kelesztjük sütés előtt.
  13. Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojáss al.
  14. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-18 perc alatt aranybarnára sülnek.

Medvehagymás csavart