Medvehagymás baguette

Medvehagymás baguette

Nem láttam még egy pékségben sem a környéken medvehagymás baguette-et, vagy bármi más medvehagymás péksüteményt (érthetetlen…), ezért kerestem egy baguette receptet és elkészítettem. Pont olyan jól sikerült, mintha pékségben készült volna, bár a kinézete kicsit rusztikusabb lett:)

A medvehagymát itt a Mecsekben ilyenkor már kaszálni lehetne, minden erdő alját beborítja. Ha medvehagymáért megyek, biztosan találkozom legalább 4-5 emberrel, akik megpakolt szatyorral/kosárral ballagnak hazafelé. Hiába, nagyon népszerű lett, kb. bármi eladható vele. Én nagyon szeretem, ezért is hiányoltam a pékségből a medvehagymás péksüteményeket. Pedig slágertermék lenne, az biztos… (de ha valaki látott ilyet, az megoszthatja velem is:))Medvehagyma mindenütt

A baguette alapreceptet Limara pékségéből kölcsönöztem. Ismét egy otthon is tökéletesen kivitelezhető darab! Kívül ropogós lett, belül pedig tömör és puha. Igaz, hogy nem fél órás recept, mert előtte este már kell készíteni hozzá egy “előtésztát”, de megéri a fáradtságot, csak ajánlani tudom!

 

Hozzávalók

Öreg tészta:

  • 200 g BL 80 liszt
  • 130 g víz
  • 4 g élesztő

Tészta:

  • az összes öreg tészta
  • 3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8dl)
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csokor medvehagyma apróra vágva

Sütőzacskó a sütéshez.

Elkészítés

  1. Előző este elkészítjük az öreg tésztát: a hozzávalókat összegyúrjuk és konyharuhával letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
  2. Másnap a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, robotgép dagasztókarjával pár percig dagasztjuk, és kiolajozott tálban meleg helyen a duplájára kelesztjük.                                                    Tészta a kelesztés előtt......kelesztés után
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
  4. Baguette-eket formázunk belőlük, tetejüket bevagdossuk.A cipókból bagettet formázunk
  5. A baguette-eket kívülről enyhén belisztezzük, hogy ne tapadjon és sütőzacskóba tesszük őket (a zacskó méretétől függően 2-3 darabot).
  6. Hagyjuk őket a duplájukra kelni.Bagettek a sütőzacskóban
  7. Sütés előtt a bagettek tetejét óvatosan megkenjük kevés vízzel és a zacskó száját a bagettek alá hajtjuk.
  8. 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sülnek.Medvehagymás baguette

Megosztás

2 hozzászólás

  1. ritacica szerint:

    vajon milyen sütőzacskó nélkül?

    • Vikki szerint:

      Szerintem úgy is működik. Forró sütő (max. hőfok) és egy hőálló edényben víz a a sütő alján és tutira ropogósra sül. Bevallom, nem próbáltam így, de szerintem így is jó lesz.

Szólj hozzá te is!