2012. április 21.


Ötletek, Ízesítéshez

Medvehagyma téliesítve

Nemsokára lejár sajnos a medvehagyma szezonja, úgyhogy nekiálltam keresgélni, hogyan lehetne tartósítani úgy, hogy az íze és az állaga se változzon. Íme egy lehetőség.

Pár éve még senki se tudta, mi az a medvehagyma, most meg már boldog-boldogtalan tépkedi az erdőben, ami talán nem is meglepő, mivel egy kis csokorért van, ahol akár 400 (!) ft-ot is elkérnek. Kétségtelen, ez most nagyon divatos lett. Mikor ezekhez az üvegekhez mentem szedni, már szinte mindenhol le volt taposva és tépkedve sajnos. Azt hiszem nem kell sok idő, és ezt is védetté nyilvánítják… Na de addig örüljünk, hogy van:) Tavaly fagyasztóba tettem, úgy is megtartotta az aromáját (bár nagyon sok zacskóba bele kell tenni, hogy ne legyen mindennek hagyma szaga körülötte), viszont az állaga felolvasztás után nem igen tetszett. Idén ezzel az olajban eltett változattal próbálkoztam, egyszer már ki is próbáltam: sütöttem pogácsát és pont ugyanolyan jó lett, mintha friss lett volna benne. Szóval szerintem az összes többi étellel is működni fog. Az eltarthatóságáról sajnos nem tudok nyilatkozni, de az oldal ahol olvastam hasonlót, azt írta, hűtőben akár egy évig is eláll.

Hozzávalók

(sajnos nem tudok konkrét mennyiséget megadni, találomra csináltam)

  • jó sok medvehagyma
  • olívaolaj

Friss medvehagyma

Elkészítés

  1. A medvehagymát alaposan megmossuk és egy papírra félretesszük száradni.
  2. A leveleket nagyobb darabokra tépkedjük és aprítógépbe tesszük kb. 1 ek. olajjal (aprításonként) és felaprítjuk.A medvehagymát 1-1 ek. olívaolajjal felaprítjuk
  3. Ezután az egészet egy nagy tálba öntjük, adunk még hozzá olívaolajat és enyhén megsózzuk.A medvehagymához adunk még olíva olajat és kevés sót
  4. Kiforrázott, száraz befőttes üvegekbe kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk, hogy minél kevesebb levegő maradjon közte.
  5. A tetejére annyi olívaolajat öntünk, hogy bőven ellepje a medvehagymát, majd fóliát teszünk rá és lezárjuk az üvegeket.A medvehagymát üvegekbe töltjük
  6. Felhasználásig hűtőben tároljuk, mivel nem tartalmaz semmi tartósítószert.

A már korábban említett pogácsához 1 ek. bőven elég volt belőle.