2020. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Mangós-jázminos macaron

Most, hogy úgyis otthon vagy, itt az ideje megsütnöd életed első macaronját! 😉 Ha pedig nem az első, akkor próbálj ki egy új ízt a Macaron nap alkalmából!

Sokat gondolkodtam, hogy milyen ízt kellene kipróbálni, ami még nem volt, mert már jó pár verziót készítettem, végül ismét egy virágos-gyümölcsös ízkombináció mellett döntöttem. Azt be kell valljam, rendes aroma híján inkább mangó, mint jázmin ízű lett, szóval ha nincs ilyesmitek épp otthon, egész nyugodtan hagyjátok el, és mehet csak a mangós-fehércsokis páros.

Ha semmi “extrém” hozzávalót nem sikerül sehol beszerezni, akkor pedig a sós-karamellás verziót javaslom 😉 Cukor és vaj tutira van még mindenhol.

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp sárga ételfesték
  • szálas jázmin tea

Töltelék:

  • 10 dkg fehércsoki
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg mangó püré
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. dzsemfix (3:1)

Elkészítés

Előző nap 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  5. töltelékhez a csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.
  6. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
  7. A mangó pürét a cukorral és a dzsemfix-szel felforraljuk, majd hagyjuk pár percig forrni. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és ezt is betesszük a hűtőbe.

Másnap

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Macaron készítése
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és egy kevés jázmin teafüvet majd óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Macaron készítése
  6. Adunk hozzá pár csepp ételfestéket, annyit, hogy pasztellszínű legyen.
  7. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
  8. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  9. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  10. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  11. A krémhez a kihűlt a fehércsokis ganache-t habosra keverjük.
  12. Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük, majd a közepére adagolunk a mangóból is.