2019. február 15.


Kelt tészták, Fánk

Málnás túrófánk

Nem múlhat el a farsang fánk nélkül! Mit szólnátok egy kelesztést nem igénylő, villámgyors málnaszemet rejtő túrófánkhoz?

A fánkok (a piték mellett) a másik nagy kedvenceim. Nem is a variálhatósága miatt, ahogy a pite, hanem inkább az állaga és az íze miatt. Nagyjából mindegy is, hogy olajban sül, vagy sütőben, vagy hogy mivel van töltve, csak puha legyen:) Ez a túrófánk nagyon nagy kedvencem: nagyon gyorsan elkészül és formázás közben bármilyen friss gyümölcsöt rejthetünk a közepébe, mert sütés közben tökéletesen megtartja a formáját. Készítettem hozzá egy egyszerű málna szószt, amibe mártogatva tényleg abbahagyhatatlan;)

 

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 ek. porcukor
  • csipet só
  • 15-20 szem málna

Szószhoz:

  • 15 dkg málna
  • 5 dkg cukor
  • 1 csapott tk. keményítő

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a málna kivételével egy nagy tálban simára keverjük.Túrófánk hozzávalói
  2. Az így kapott masszából kb. diónyi gombócokat tépünk, először ujjunkkal mélyedést készítünk a közepébe, ahova egy fél málnaszemet teszünk, majd gombóccá formáljuk.Málnás túrófánk készítése
  3. A gombócokat forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük.Málnás túrófánk készítése
  4. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
  5. A szószhoz a málnát és a cukrot lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Málnaszósz készítése
  6. A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd adunk hozzá 2-3 evőkanállal a meleg málnából és simára keverjük.
  7. A keményítős keveréket a málnához adjuk és kevergetés mellett tovább forraljuk, míg besűrűsödik.
  8. A fánkokat a langyos málnaszósszal tálaljuk.

Málnás túrófánk