2012. július 10.


Sütés nélkül, Fagyi

Levendulás limonádé sorbet

Ebben a nagy melegben nincs is jobb, mint egy nagy adag gyümölcsös sobert. De a legjobb benne, hogy pár perc alatt el is készül! Most citromosat készítettem, aminek a levendula adott különleges ízt.

Már régóta ki akartam próbálni a levendulás limonádét, de valahogy mindig elmaradt. Aztán eszembe jutott, hogy ez az ízkombináció talán fagyiban még jobb lehet, így hát mégiscsak elkészül, igaz sorbet változatban. Nagyon szép halvány rózsaszín színe lett, nálam ez külön plusz pont:) Aki megunta a citromfagyit, annak bátran ajánlom, nem kell a levendulától idegenkedni, nincs “molyirtó íze”, inkább csak az aromája érződik benne. Sokáig én sem voltam vele barátságban, de az utóbbi időben nagyon megszerettem. Lehet a korral jár:)

Levendula

Hozzávalók

  •  5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 3 nagyobb citrom
  • 2 púpos ek. levendula virág (lehet szárított is)

Elkészítés

  1. A vizet a cukorral egy lábasba öntjük és elkezdjük forralni, és 3-4 percig gyöngyözve forraljuk, majd levesszük a tűzről.
  2. Az egyik citromot vékonyan meghámozzuk (minél kevesebb fehér rész maradjon a héjon, mert az keserű) és mindegyiknek a levét kifacsarjuk.
  3. A citromlét, a citromhéjat és a levendulavirágot a cukorsziruphoz adjuk és így együtt hagyjuk kihűlni.Készül a fagyi alap
  4. Ha kihűlt, leszűrjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap a fagyigépbe öntjük a szirupot és megvárjuk, míg megfelelő állagúra dermed.Készül a sorbet...
  6. Ha elérte a kívánt állagot, egy jól záródó műanyag edénybe kanalazzuk és betesszük a mélyhűtőbe. (én az első két órában egyszer-egyszer még át szoktam keverni villával, hogy minél lazább legyen)... és elkészült!
  7. Fagyigép nélkül: Egy jól záródó, lehetőleg lapos műanyag edénybe öntjük és óránként botmixerrel átturmixoljuk, összesen 4-5 alkalommal.

Levendula sorbet

Ezután már nincs más dolgunk, mint gombócokat szedni belőle és élvezni az ízeket:)

Levendulás limonádé sorbet