2014. október 17.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Körtés karamell mousse tortácskák

Készítettetek már mousse-t? Nem? Hát akkor itt az idő!:) Ugyanis rendkívül egyszerű elkészíteni, és igazán elegáns tortácskák készíthetők vele. Nézzétek…

Én sem szoktam gyakran mousse-t készíteni, de most eszembe jutott, amikor megkóstoltam a múltkor az idei ország tortáját. Ennek a sütinek az ötletét valójában ez adta. A zamatos körte és az édes karamell egy igazi őszi kényeztető párosítás, ami tökéletesnek bizonyult mousse és “lekvár” formájában ebben a sütiben. A karamellt most is sűrített tejből készítettem, szerintem így lesz igazán tejkaramella íze a végeredménynek. A süti alja egy kakaós omlós tészta, erre került a körtés réteg, majd a lágy tejkaramella ízű hab, végül egy vékony réteg étcsokoládés ganache, ami kicsit ellensúlyozza a süti édességét. Kicsit időigényes az elkészítés a hűtés miatt, viszont megéri, mert egy igazi ízbomba ez a desszert és akár egy ünnepi alkalmon is garantáltan a vendégsereg kedvence lesz!

Körtés karamell mousse tortácskák

Hozzávalók

Alap:

  • 17,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 22,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg holland kakaó

Körtés töltelék:

  • 50 dkg körte
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. keményítő
  • 1 dl víz

Karamell mousse:

  • 8,5 dkg cukrozott sűrített tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló

Ganache:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg tejszín
  • 2,5 dkg vaj

száraz bab vagy rizs a vaksütéshez

Elkészítés

  1. Az alaphoz a cukrot a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját.A vajat a cukorral simára keverjük
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóval és egy csipet sóval, majd a vajas keverékhez adjuk és összegyúrjuk. A tészta
  3. 4 egyenlő részre osztjuk, majd két folpack közt egyesével kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztagombócokat. Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk úgy, hogy kiérjen a tészta a sütőforma peremére is. Kinyújtjuk a tésztát
  4. A tésztára még egy réteg sütőpapírt teszünk, majd száraz babot vagy rizst szórunk rá nehezéknek. Kezdődhet a vaksütés: 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük, majd kivesszük a nehezéket és további 5 percre visszatesszük a sütőbe. Vaksütés
  5. Amíg sülnek, elkészítjük a karamellt:a sűrített tejet egy teflon serpenyőben alacsony lángon elkezdjük melegíteni, amíg sűrű és aranybarna lesz. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá 1-2 ek. tejszínt, majd megvárjuk, míg langyosra hűl.
  6. A mousse-hoz a tojássárgákat habosra keverjük, amíg egészen világos sárga lesz. Ekkor több lépésben hozzáadjuk a langyos karamellt és simára keverjük.Hozzáadjuk a karamellt
  7. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixet, hogy később se essen össze. A tejszínt óvatosan beleforgatjuk a tojásos-karamelles krémbe.beleforgatjuk a tejszínt
  8. A körtés réteghez a körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, majd aprítógépbe tesszük és felaprítjuk.Körte
  9. Egy lábasban hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt, valamint a vizet és pár perc  alatt sűrűre főzzük. Megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl.
  10. A ganache-hoz a csokit nagyon apróra vágjuk, majd gőz fölött a vajjal és a tejszínnel felolvasztjuk.Ganache
  11. Összeállítjuk a tortácskákat: a kihűlt alapra először a körtéből kanalazunk, majd elsimítjuk.Megkenjük körtével
  12. Ezután óvatosan rásimítjuk a karamell mousse-t.Rásimítjuk a mousse-t
  13. Végül óvatosan ráöntjük a már kihűlt, de még folyós ganache-t.Ganache
  14. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy a ganache megdermedjen és az ízek összeálljanak.
  15. A tetejét díszíthetjük karamell darabokkal és szórócukorral.

Körtés karamell mousse tortácskák

Körtés karamell mousse tortácskák