2012. szeptember 7.


Tea sütik, Keksz

Kókusszal töltött csokis keksz

Mindenféle túlzás nélkül, szerintem ezek lettek a legfinomabb kekszek, amiket eddig sütöttem. Puhák, belül pedig ragacsosak, de csak pont annyira, amennyire kell. A roppanós csoki a tetején pedig csak ráadás:)

Igaz, hogy a csokimáz miatt egy kicsit macerásabb és időigényesebb, de megéri. Valójában a csokimáz nélkül is nagyon jó, szóval akár el is hagyható, viszont így sokkal mutatósabbak. Ennek ellenére nem sikerült szép képeket csinálni róla:) De majd ha kipróbáljátok, elnézitek szerintem:)

Csokis kókuszos keksz

Hozzávalók

Keksz:

  • 16  dkg liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3 ek. holland kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kk. vanília aroma
  • 1 kk. rum aroma

Töltelék:

  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 3 ek. cukrozott sűrített tej

Bevonat:

  • 5 dkg étcsoki
  • 1 tk. étolaj

Kókuszreszelék a tetejére

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket: a kókusz reszeléket összekeverjük a sűrített tejjel és betesszük a hűtőbe, amíg összeállítjuk a tésztát.kókusz&sűrített tej
  2. A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, szódabikarbóna, só) egy tálban összekeverjük.A száraz hozzávalók
  3. Egy másik tálban a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást a vanília és a rum aromát.készül a keksz tészta
  4. Ezeket is simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket és az egészet összedolgozzuk. Egy viszonylag kemény tésztát kapunk:A tészta
  5. Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú golyókat tépünk, amit először ujjaink közt szétlapítunk, teszünk rá egy púpos kávéskanálnyi kókuszos tölteléket, majd gombócot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoljuk őket egymástól kb. 4-5 cm-re.A tésztagombócot kilapítjuk, teszünk rá tölteléket, majd összegombócoljuk újra
  6. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 8-10 perc alatt megsülnek.Kókuszos keksz

Megvárjuk, míg kihűlnek és csak ekkor szedjük le a sütőpapírról. Igazából már akár így is tökéletes, de aki igazán jó kekszet akar, készít rá bevonatot is:)

  1.  A bevonathoz az étcsokit nagyon apró darabkákra vágjuk, és kb. a 2/3-át az étolajjal gőz fölött elkezdjük olvasztani.
  2. Amikor már csak pár nagyobb darabka látszik benne,még nem teljesen homogén, levesszük a gőzről és hozzáadjuk a maradék 1/3-nyi nagyon apróra vágott étcsokit. Addig kevergetjük, míg teljesen el nem olvad benne. (ez lehűti, és így majd roppanós lesz a végeredmény, ha megszilárdul)Csoki olvasztás
  3. Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd a kekszeket egyenként először a csokiba, majd a kókuszreszelékbe mártjuk.
  4. Kb. negyed órára betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megszilárduljon, és már fogyasztható is!:)

Kókuszos-csokis keksz

Kókuszos-csokis keksz

És a töltelék:

Kókuszos-csokis keksz