Katalán krém

Katalán krém

Az egyik kedvenc spanyol desszertem. A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Pont ezért imádom:) Na és persze a vékony roppanós karamellréteg miatt.

Ez az édesség is a spanyol “nyaralásom” hozadéka, ugyanúgy mint a churros. (Meg persze van még egy pár). Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, de mondanom sem kell, hogy annál ezerszer jobb. Én a sütő grill fokozatával égettem rá a cukrot, de ha ilyen fokozat nincs a sütőn, legvégső esetben készíthetünk rá karamellt serpenyőben amit majd vékonyan rácsorgathatunk a hideg krémre (5 dkg cukor, 2 ek. víz, 1 ek. méz, addig forralni míg aranybarna nem lesz).

Hozzávalók

(4 adag)

  • 1 l tej
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 2,5 dkg keményítő
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd fahéj
  • kristálycukor a karamellhez

Elkészítés

  1. A citromot nagyon alaposan megmossuk és meghámozzuk vékonyan, ügyelve arra, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön rá, mert az keserű.
  2. Egy lábosba öntjük a tejet, beletesszük a citromhéjat és a fahéj rudat és a cukrot, majd felforraljuk.A tejet felforraljuk a fahéjrúddal és a citromhéjjal
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.
  4. Mikor már forr a tej, eltávolítjuk belőle a citromhéjat és a fahéjrudat és félrehúzzuk.
  5. Rakunk 4-5 evőkanál meleg tejet a tojássárgákhoz, simára keverjük (azért van rá szükség, hogy ne csapódjon ki, mikor a meleg tejbe öntjük).
  6. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojássárgákat a tejhez, visszatesszük a tűzre és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. (akkor jó, ha olyan mint a vanília puding)Készül a katalán krém
  7. Mikor elkészült, hőálló kerámia edényekbe öntjük, megvárjuk míg kihűl és hűtőbe tesszük 1 órára.A krémet hőálló tálakba adagoljuk
  8. Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejüket kb. 1-1 evőkanál kristálycukorral és a sütő grill fokozatát használva 3-4 perc alatt rápirítjuk a cukrot (legfelső rácsra tegyük minél közelebb a grillezőhöz, közbe hagyjuk nyitva résnyire a sütő ajtaját). Ha nincs a sütőn grill funkció, készíthetünk hozzá karamellt, ahogy már feljebb írtam.Katalán krém vékony karamell réteggel

A katalán krém mellé készíthetünk citromos-fahéjas babapiskótát, amivel szerintem még finomabb. Citromos-fahéjas piskóta a katalán krémhez

Megér egy próbát!:)

Megosztás

3 hozzászólás

  1. Manó szerint:

    Már a Nosalty-s recepthez is írtam kommentet. Most, hogy megnéztem a képeket, biztos vagyok benne, hogy valami nem stimmel az enyémmel. Nekem messze nem lett olyan sűrű, mint a képen. Mit gondolsz, lehet, hogy étkezési keményítő az oka? Dr, Oetker-est használtam és már más receptnél sem úgy viselkedett, ahogyan kellett volna.. (Meg mi lenne ebben a receptben rossz, a tej és a cukor nem valószínű..:D)
    Egyébként nagyon tetszik az oldal, nagyon szép a grafika, a képek a sütikről gyönyörűek és külön tetszik, hogy sok a mediterrán recept, amiékért teljesen oda vagyok! :)

    • Vikki szerint:

      Köszönöm!:)

      Én kukorica keményítőt tettem bele, és ez nagyon szépen besűrítette. Nem tudom az oetker-es milyen, (bár valószínű az is kukoricakeményítő) de akkor ezek szerint abból a fajtából többet kell hozzá tenni. Próbáld meg a következő alkalommal úgy, hogy több keményítőt teszel bele, 2 evőkanálnyit (a 2,5 dkg volt egy evőkanál). Remélhetőleg úgy már jó lesz.

    • Vikki szerint:

      Ja és lesznek még mediterrán receptek bőven, mert azokat én is nagyon szeretem!:)

Szólj hozzá te is!