2015. szeptember 18.


Száraz sütik, Keksz

Kardamomos linzer szilvával

Egy klasszikus, kissé arabos ízvilággal a megszokott, sárgabarack-vanília párosítás helyett: aromás kardamom és friss, házi szilvaszósz találkozása, egy kevés ropogós pisztáciával a tetején.

Sokáig gondolkodtam, mi legyen a konyhapulton álló szilvákkal, mivel igazi lekvárfőzéshez kevés lett volna, de sütibe még pont elég. Így elkezdtem valami szilva szószos édességben gondolkodni, és igazából így jutott eszembe a lekvárral összeragasztott keksz: mi más, mint a linzer. A klasszikus, fahéj-szilva helyett inkább valami új ízre vágytam, így jött a kardamom a képbe.  A végeredmény pedig egy fűszeres, édes omlós keksz lett, savanykás szilvaszósszal a közepén.

Kardamomos linzer szilvával

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 0,75 dl méz
  • 1/4 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1/4 tk. őrölt szegfűbors

Töltelék:

  • 30 dkg szilva
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő

porcukor és pisztácia a szóráshoz

Elkészítés

  1. A vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet is.Linzer nedves hozzávalók
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet sóval.
  3. A tojásos-vajas masszához szitáljuk és csomómentesre keverjük. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni.Készül a linzer
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk, majd legalább 30 percre hűtőbe tesszük.Irány a hűtő!
  5. Pihentetés után vastagon lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk (érdemes két részletben csinálni, a másikat addig visszatenni a hűtőbe, így nem lágyul nagyon meg a tészta).
  6. Tetszés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket, majd sütőpapírra sorakoztatjuk őket.Kiszúrjuk a linzereket
  7. Sütés előtt a felső (lyukas) kekszeket megkenjük kevés vízzel, vékonyan meghintjük porcukorral, és megszórjuk apróra vágott pisztáciával.Irány a sütő!
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb .7-8 perc alatt megsülnek.
  9. Rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.
  10. A töltelékhez a szilvákat kimagozzuk, majd aprítógépben felaprítjuk.Szilva a lekvárhoz
  11. Egy lábasba kanalazzuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt, majd elkezdjük melegíteni.Szilva lekvár
  12. Akkor jó, ha már sűrű és bordó színű lett. Ekkor félrevesszük és párszor átkeverve megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  13. Összeállítjuk a linzereket: az alsó kekszet vékonyan megkenjük szilvával, majd rányomunk egy pisztáciás darabot.Linzer összeállítása

Kardamomos linzer szilvával