Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel

Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel

Régi ismerős új ízzel. Nagyon rizses, nagyon krémes és nagyon sok ízt rejt… Bizony, egy egyszerű tejberizs, ami lágyan karamelles, a tetején pedig törökméz ropog. És a hozzá járó párolt körtét még nem is említettem…:)

Már nagyon régen ettem tejberizst, igazából ezért jutott eszembe, hogy kellene készíteni. Hogy a szezonalitást is szem előtt tartsuk, valamilyen őszi ízben kezdtem gondolkodni, így esett végül a választás a körtére, amit a jól bevált karamellel párosítottam. Az eredmény pedig egy lágy és krémes karamell ízű tejberizs lett egy réteg zamatos párolt körtével,  a tetején pedig ropogós törökmézzel.

Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel

Hozzávalók

Tejberizs:

  • 25 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 2 tubus cukrozott sűrített tej
  • 2 dl tejszín

Körtés réteg:

  • 3 nagyobb körte
  • 1 púpos tk. kukorica keményítő (vagy pudingpor)
  • 1 ek. cukor

Törökméz:

  • 1 bögre cukor (2 dl)
  • 2 ek. méz
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • vaj vagy margarin a sütőpapír kikenéséhez

Elkészítés

  1. A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle.
  2. A sűrített tejből karamellt készítünk: teflon serpenyőbe öntjük és addig forraljuk, míg aranybarna és sűrű lesz. Közben néhányszor átkeverjük, hogy ne égjen oda.Karamell sűrített tejből
  3. A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.A rizst előpároljuk
  4. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá)
  5. Még melegen belekeverjük a karamellt, így beleolvad majd és egységesen karamelles lesz.Belekeverjük a karamellt
  6. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  7. Addig elkészítjük a körtés réteget: a körtéket meghámozzuk, kimagozzuk. Körte
  8. Egy körtét aprítógépben vagy botmixerrel pürésítünk, a többit pedig felkockázzuk.
  9. Egy lábasba tesszük a cukorral és a keményítővel, majd lefedve puhára pároljuk. Párolt körte
  10. A törökmézhez a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük forralni, míg aranybarna lesz.törökméz
  11. Ekkor félrevesszük, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódarbikarbónát.Hozzáadjuk a szódabikarbónát
  12. Néhány óvatos mozdulattal elkeverjük benne. (ne kevergessük sokáig, mert összetörnek benne a buborékok!)
  13. Vajjal kikent sütőpapírra borítjuk és megvárjuk, míg kihűl. Vigyázat! Nagyon forró!torokmez10
  14. Tálalás előtt a hideg tejszínből habot verünk és a rizshez keverjük.A tejszínt a rizshez forgatjuk
  15. A tejberizs tálkákba vagy poharakba kanalazzuk, a tetejére egy vastag réteget simítunk a körtéből, majd megszórjuk törökméz darabkákkal.Törökméz

Ha esetleg nem lenne elég karamelles, adhatunk hozzá karamellszószt is:)

Karamelles tejberízs körtével és törökmézzel

Megosztás

Szólj hozzá te is!