2020. november 15.


Gyümölcsös sütik

Karamellás almás süti

Gyümölcsös, fűszeres, krémes és karamellás. Minden benne van, amit egy tökéletes őszi sütitől vársz! 🍎🍮🍂

Ráadásul rendkívül egyszerű elkészíteni! A fűszeres, puha almás piskótát nagyjából 10 perc összeállítani, a falatokban felbukkanó krémes karamellszósz ugyanennyi időt igényel, és már csak meg kell várni, amíg kisül, kihűl és össze is lehet állítani, hogy megkóstold együtt is. 🍰

Karamellás almás süti

Hozzávalók

Tészta:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 közepes méretű alma

Karamell:

  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (175g)
  • 2 dkg vaj

Tetejére:

  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  1. tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
  3. Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a masszába forgatjuk. Karamellás almás süti készítése
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. A karamellhez a sűrített tejet egy teflon serpenyűbe öntjük, majd a vajjal elkezdjük melegíteni.
  6. Közepes lángon addig forraljuk, míg világosbarna és sűrű lesz.
  7. A sütési idő lejártával kivesszük a sütit, majd egy fakanál nyelével sűrűn megszurkáljuk és így hagyjuk kihűlni.
  8. A kihűlt sütin elsimítjuk a karamell szószt. (ha az összeállításig túlságosan besűrűsödne, pár másodpercre tegyük vissza melegedni és újra folyós lesz) Megvárjuk, míg rádermed.
  9. A hideg tejszínből a cukorral és a habfixálóval habot verünk és a süti tetejére simítjuk.

Karamellás almás süti