Karácsonyi torta

Karácsonyi torta

Ezt a nem túl találó nevet sikerült adni ennek a tortának, ugyanis annyi minden van benne, hogy különben kétsoros neve lett volna: mézeskalács ízű tortalapok közé narancsos-almás szósz és vörösáfonya lekvár került, kívül pedig lágy mascarpone krém borítja. Minden benne van, ami egy karácsonyi sütibe kell:)

A díszítés mézeskalács csillagokból készült, amiket egyszerűen csak rászúrtam egy darabka drótra sütés előtt (de szerintem a kész mézeskaláccsal is ugyanígy működik) és a tojásfehérje hab után belenyomtam szórócukorba. A torta bevonata eléggé rusztikusra sikerült, ugyanis a krém pöttyök kinyomkodásával ismételten meggyűlt a bajom. Most már tényleg szerzek egy normális habzsákot, mert ez így nem állapot:) A korábbi karácsonyi sütikhez képest talán ez a leginkább időigényes, viszont garantáltan ezzel lehet a legtöbb dicséretet bezsebelni, úgyhogy hajrá!:)

Karácsonyi torta

Hozzávalók

Mézeskalácsos lapok:

  • 9 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 6 dkg méz
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl forró víz
  • 1 tk. kakaó
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tk. gyömbér
  • 2 tk. fahéj
  • 1 tk. szegfűbors

Almás töltelék:

  • 40 dkg alma (valamilyen savanykás fajta)
  • 4 dl almalé (100%-os)
  • 1 ek. cukor
  • 30 g vaníliás pudingpor
  • 1 narancs reszelt héja

3 ek. vörösáfonya lekvár (vagy valamilyen piros, savanykás lekvár, pl. ribizli, meggy)

Bevonat:

  • 375 g mascarpone
  • 2 ek. porcukor
  • pár csepp citromlé

Díszítés:

Elkészítés

  1. A lapokhoz a tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, (akkor jó, ha már egészen halvány sárga), majd hozzáadjuk a mézet és az olajat.A felvert cukros tojáshoz hozzáadjuk a mézet, majd az olajat
  2. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és egy csipet sóval.Száraz hozzávalók
  3. Ezt a lisztes keveréket hozzászitáljuk a tojásos masszához, hozzáadjuk a forró vizet két részletben és az egészet simára keverjük.Simára keverjük
  4. Sütőpapírra 4 db 20 cm átmérőjű kört rajzolunk és a masszát ezeken 4 egyenlő részre osztva elsimítjuk. Ha így sütjük a lapokat egyesével, szép egyformák lesznek, nem kell a szeleteléssel bajlódni, és a sütési idő is jóval rövidebb. (Természetesen egy 20 cm átmérőjű formában is elkészíthető, így a sütési idő jóval több lesz)A tésztát 4 egyforma laphoz elosztjuk
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 8-10 perc alatt megsülnek.A kész lapok
  6. Miután megsültek, rácsra fordítjuk őket (vagy egy új sütőpapírra) és azonnal lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, így hagyjuk őket kihűlni.
  7. Amíg hűlnek, elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és aprítógépben felapríjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka.Alma a töltelékhez
  8. Egy lábasba öntjük, felöntjük 3,5 dl almalével, hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük melegíteni.készül a töltelék
  9. Egy kisebb tálban a maradék fél dl almalével simára keverjük a pudingport, és ha az alma már forr, hozzákeverjük és addig főzzük, míg besűrűsödik. Olyan lekvárszerűnek kell lennie, akkor jó.
  10. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáreszeljük az alaposan megmosott narancs héját és hagyjuk teljesen kihűlni.készül a töltelék
  11. A bevonathoz a mascarponét a porcukorral és pár csepp citromlével habosra keverjük.
  12. Összeállítjuk a tortát: A lapokat egyenként kenjük meg, így nem fog összeállítás közben deformálódni: kettő lapon elosztjuk a teljesen kihűlt almás szószt, egy lapra áfonya lekvárt kenünk és egy lapot bevonunk mascarpone krémmel (ez lesz a teteje).Készül a torta
  13. A torta alja egy almás lap lesz, erre kerül az áfonya lekváros, majd ismét egy almás, a tetejére pedig a mascarponéval bevont kerül.Készül a torta
  14. És valójában kész is a torta, most már csak a díszítés van hátra: az oldalát én krém pöttyökkel díszítettem, amiket egy tompa végű kés segítségével elkentem kicsit. Ez úgy készül, hogy függőlegesen, soronként 3-3 pöttyöt nyomunk és egyesével szétkenjük, majd újabb sor és így tovább. (gyorsabb változat, ha egyszerűen körbekenjük a tortát és esetleg valamivel megszórjuk.)A bevonat
  15. A torta tetejét mézeskalácsból készült csillagokkal és kevés szórócukorral díszítettem.Mézeskalács csillagok
  16. A kész tortát 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy teljesen összeálljon és fogyasztható.

Kívülről:

Karácsonyi torta

És belülről:
Karácsonyi torta

Megosztás

Szólj hozzá te is!