2012. december 16.


Kelt tészták, Kalács

Karácsonyi kalács

Ez egy igazi puha kalács, olyan, amiért szívesen megyünk be a pékségbe. Annyi különbséggel, hogy ez otthon készül és telis-tele van minden jóval: illatos fűszerekkel, kandírozott narancshéjjal és persze csokival. Az elkészítése pedig közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik.

Ebbe a kalácsba tényleg minden bele került, ami szerintem egy karácsonyi sütemény elengedhetetlen kelléke: fahéj, gyömbér, kardamom, illatos narancshéj és egy kevés csoki. Ezt a formázást már nagyon régóta ki akartam próbálni, de eddig valahogy mindig elmaradt a kalács sütés. Viszont most úgy gondoltam, karácsonyra pont jó lenne egy ilyen pihe-puha finomság. Szerintem reggelire is tökéletes választás, mert másnap is puha marad, vagy akár egy pohár forrócsokival is kiváló uzsonna lehet belőle. Próbáljátok ki, isteni illat lesz a konyhában sütés közben:)

Karácsonyi kalács

Hozzávalók

Tészta:

  • 0,7 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 22 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • csipet só
  • fél savanykás alma
  • 2 dkg margarin
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 5 dkg sütésálló csoki
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. porcukor

Elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Közben az almát megpucoljuk és lereszeljük, a margarint pedig felolvasztjuk.
  3. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt almával, a tojással, az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen a tál oldalától.A tészta hozzávalói
  4. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
  5. A töltelékhez a fűszereket a porcukorral összekeverjük, a csokit pedig apró kockákra vágjuk.Fűszerek
  6. Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. Rászitáljuk először a fűszeres porcukros keveréket, megszórjuk a csokidarabkákkal, a narancshéjjal (ebből egy keveset félreteszünk díszítésnek) és szorosan feltekerjük.megszórjuk a töltelékkel
  8. A kész tekercset átemeljük egy sütőpapírral és félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egyben maradjon.A tekercset ketté vágjuk
  9. Ezután a felső, egyben maradt végét alulról áthúzzuk, így az egész kifordul, a szétvágott fele lesz kifelé.A végét alulról kifordítjuk
  10. A két tészta darabot szorosan összetekerjük egymással, majd koszorút formázunk belőle, a végét pedig alá nyomkodjuk, hogy sütés közben ne jöjjön szét.Koszorút formázunk belőle
  11. A tetejét megszórjuk a félretett narancshéjjal és kb. 30 percet hagyjuk kelni.
  12. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsül.

Ha kihűlt szeletelhetjük:)

Karácsonyi kalács

Karácsonyi kalács