2012. február 6.


Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa

Hagymás-olivabogyós pogácsa

Ennek a burgonyás pogácsának a receptjét nemrég találtam meg az ősrégi receptgyűjtemény legmélyén. Fogalmam sincs, honnan származhat, egy kicsi, újságból kivágott fecnin volt és a hozzávalók alapján kipróbálásra érdemesnek találtam. Azóta már számtalanszor elkészítettem, és hogy ne legyen annyira unalmas, újítottam rajta egy kicsit: sült hagymát és olivabogyót tettem bele.

Nekem azóta ez a kedvenc pogácsa receptem, mert belül a burgonyától nagyon lágy marad és nem szárad ki másnapra sem. A másik kedvenc változatom a medvehagymás, de azt majd nemsokára, ha végre szezonja lesz:)

Hozzávalók

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 2 tk só
  • 5 dkg olajbogyó
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • olaj a hagyma pirításához
  • fűszerpaprika a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
  2. A hagymákat apróra felkockázzuk és kevés olajon aranybarnára sütjük.
  3. Az olivabogyókat felkarikázzuk.Olivabogyó és hagyma a pogácsához
  4. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, a feldarabolt olivabogyókat és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt valamint a sült hagymát. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.A tészta hozzávalói
  5. Ezután félretesszük 45 percre kelni.
  6. Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
  7. A tetejét bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Antik pogácsaszaggató - na kinek van még ilyen?:)
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.Mehet a sütőbe!
  9. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Hagymás-olivabogyós pogácsa