Gyömbéres-szilvás pite

Gyömbéres-szilvás pite

A szilva nem csak szilvásgombócnak vagy lepénynek jó, remek pitetöltelék is lehet belőle! Ezúttal el akartam kerülni a szilvásgombóc ízhatást, ezért most friss gyömbér és vanília került a karamellizált szilvákra.

Sokáig gondolkodtam, hogyan lehetne tökéletes ízhatást elérni a szilvákkal, mint pite töltelék. Ne legyen annyira szilvásgombóc ízű, de nagyon édes sem… Végül arra jutottam, ki kéne próbálni karamellizálva. Igaz, hogy így macerásabb, mint csak egyszerűen beleönteni a gyümölcsöt és irány a sütő, de tényleg megéri! A frissen reszelt gyömbér egy teljesen új ízvilágot kölcsönöz a szilváknak, amit egy kevés vaníliával is finomítottam. Ha szeretnétek egy különleges őszi pitét, mindeképpen ajánlom kipróbálásra!:)

Gyömbéres-szilvás pite

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg szilva (tisztított súly)
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • frissen reszelt gyömbér
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő (hiányában pudingpor)

tojásfehéjre a kenéshez

Elkészítés

  1. A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a reszelt citromhéjat és összegyúrjuk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta
  4. A töltelékhez a szilvákat félbevágjuk és kimagozzuk. Szilva
  5. A vajat egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon elkezdjük karamellizálni. Fontos, hogy közbe ne kevergessük, ha szükséges, mozgassuk meg a serpenyőt.A cukrot elkezdjük karamellizálni
  6. Ha már aranybarna, félrevesszük és hozzáreszeljük a friss gyömbért (valószínűleg pattogni fog:)
  7. Félbevágott felükkel lefelé beletesszük a szilvákat és közepes lángon így együtt pároljuk kb. 10-15  percig.Készül a karamellizált szilva
  8. Ilyen lesz: karamellizált szilva
  9. A pitetésztát két részre osztjuk. Az egyiket kisodorjuk két folpack közt akkorára, hogy befedje a piteforma oldalát is.
  10. A tésztalapot beleigazítjuk a sütőpapírral kibélelt formába.
  11. A szilvákat óvatosan átkanalazzuk egy tálba, ahol óvatosan átforgtjuk a keményítővel és hozzáadjuk a vaníliát is.
  12. A tölteléket a tésztára simítjuk.A töltelék
  13. A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd vékony csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk vele a pite tetejét. (rácsozáshoz segítség itt)irány a sütő!
  14. A tetejét megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és  mehet a sütőbe: 175 fokon 35-40 perc alatt szép pirosra sül.

A végeredmény: Gyömbéres-szilvás pite

Gyömbéres-szilvás pite

Megosztás

11 hozzászólás

  1. Dóri szerint:

    Vikki, ha kapcsos tortaformában sütném rácsozás nélkül, vagy teljesen befedve, úgyis működne? (Mondjuk rácsozás nélkül fele ennyi tésztával?) Sajnos csak tortaformám van :(

    • Vikki szerint:

      Szia,

      tortaformában is elkészítheted, csak sütés előtt az oldalát kend ki vajjal/margarinnal, hogy ne ragadjon bele a tészta, az aljára pedig kerüljön ugyanúgy sütőpapír. A tetejét teljesen befedve is készítheted (szerintem mindenképpen legyen befedve tésztával valamilyen formában), ebben az esetben viszont a közepére készíts egy lyukat és villával szurkáld meg, hogy a gőz tudjon távozni és ne repedjen meg.

  2. ritacica szerint:

    Ma ő lesz a soros :)

  3. ritacica szerint:

    jajj, beletettem mind az 5 dkg élesztőt!!! Most mászik kifelé a hűtőből. 😀

    • Vikki szerint:

      Ejnye Rita, te ilyet nem szoktál… 😀 Meg is néztem most, hogy nem-e gépeltem el 0,5 helyett 5-re 😀

      • ritacica szerint:

        Látod, így jár aki nem süt egész nyáron. 😉
        Viszont életem legfantasztikusabb állagú tésztája lett: gyönyörű, illatos, rugalmas, egyáltalán nem ragadós és mégis könnyű és puha. De még a sütőből is kidagadt 😀
        Meglátjuk mi lett így belőle, még nem vágtam fel, majd ebéd után.

        • Vikki szerint:

          Lehet 10x annyi élesztővel még jobb, mint így? 😀

          • ritacica szerint:

            Nos, Vikki, azt kell, hogy mondjam, hogy isteni lett!
            Egyértelműen nem pite lett belőle de annyira finom, hogy a férjem azt mondta, meg tudná enni egyszerre az egészet. :)
            De ki fogom próbálni a “klasszikus” változatot is, mindenképpen.

          • Vikki szerint:

            Közben pont azon gondolkodtam, hogy kipróbálom extra adag élesztővel kalácsként… 😀

  4. Zizu szerint:

    Szia Vikki!

    Én is megsütöttem a pitét és isteni finom lett! Köszönöm a recit!

Szólj hozzá te is!