2012. január 22.


Száraz sütik, Kocka süti

Gingerbread

Ez egy igazi kezdőknek való sütemény: a sikerélmény garantált, szinte lehetetlen elrontani, mert csak a leírt hozzávalókat kell összekeverni és mehet is a sütőbe. A végeredmény pedig egy mézeskalács ízű puha piskóta lesz:)

Már régóta ki akartam próbálni a gingerbread-et, ezért nekiálltam kutakodni, hátha valahol találok egy elfogadható receptet. Hosszas keresgélés után rábukkantam erre a receptre, ami első nekifutásra is tökéletes lett (pontosabban olyan, amilyennek én elképzeltem). Készítettem hozzá egy citromos mártást, hogy ne legyen annyira “száraz” de ez persze elhagyható, anélkül is megállja a helyét. Így összességében is az  elkészítési ideje a töredéke volt annak, amennyit a keresésre fordítottam:)

Hozzávalók

Gingerbread:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)

Lemon curd:

  • 1 nagyobb citrom leve és héja
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 3 tojás

Elkészítés

  1. A gingerbread-hez a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.Gingerbread tészta
  4. Amíg sül, elkészítjük a citromos mártást: a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
  5. Ekkor hozzáadjuk a margarint, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Ha kicsit hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat kézi habverővel, és visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Így kell kinéznie:Lemon curd
  7. A kihűlt sütit kockákra szeljük és a hideg citromos mártással tálaljuk.