2012. november 23.


Száraz sütik, Kocka süti

Gingerbread sült almával és karamell szósszal

Egy igazi lélekmelengető őszi/téli ízbomba, ahol minden falatban lágy karamellmártás keveredik a sült alma és a fűszeres sütemény ízével.

Már korábban is készítettem gingerbread-et és most újra elővettem, egyrészt mert újra szezonja van így ősszel a fűszeres süteményeknek, másrészt mert nagyon szeretem az ízét és az állagát. Most egy gyors karamell mártást készítettem mellé, és sült almát, ami így együtt fantasztikus lett. Hideg, esős napokon a legjobb, mert minden langyos karamellel borított falat egyből jobb kedvre derít:)

Gingerbread sült almával és karamellszósszal

Hozzávalók

Gingerbread:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)

Karamell:

  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (175g)
  • 2 dkg vaj

Sült alma:

  • 4 nagyobb, savanykás alma (pl. Idared)
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A gingerbread-hez a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük.A hozzávalók egy része
  2. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.Mehet a sütőbe
  4. Amíg sül, elkészítjük a sült almát: az almákat megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.alma
  5. Egy teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg elolvad.
  6. Ha már “buborékos”, hozzáadjuk a felkockázott almát és az őrölt fahéjat és elkezdjük párolni.Készül az alma
  7. Közepes lángon addig  pároljuk, míg a cukor szép karamellszínű bevonatot nem képez az almákon. Sült alma
  8. Félre vesszük, átöntjük egy tálba és megvárjuk, míg kicsit hűl. (langyosan kerül majd a sütikockákra)
  9. A karamellhez ugyanebben a teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a sűrített tejet.
  10. Közepes lángon addig forraljuk, míg világosbarna és sűrű lesz. (ha tálalásig túlságosan besűrűsödne, pár másodpercre tegyük vissza melegedni és újra folyós lesz)Karamell mártás
  11. A megsült sütit még langyosan felkockázzuk.Felkockázzuk, míg langyos
  12. Nyakon öntjük a langyos karamellszósszal, teszünk rá a sült almából és már fogyasztható is!:)

Gingerbread sült almával és karamellszósszal