2016. július 29.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Fekete erdö tekercs

A név ez esetben nem a klasszikus tortát, hanem zamatos meggyszósszal és csokival töltött tekercseket takar, tetejükön édes mascarpone krémmel:)

Még tart a meggy szezon, így akár friss meggyel is készíthetitek, a lényeg, hogy jó sok legyen belőle, mert ez a tekercs akkor jó igazán, ha a tölteléktől szaftos a belseje. Sütés álló csokit javaslok hozzá, ez ugyanis nem ég meg, nem folyik szét, sütés után  is egyben marad, és ropogós csokidarabkák maradnak a puha tészta közt.

Fekete erdő tekercs

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 50 dkg meggy
  • 1 ek. kukorica keményítő
  • 10 dkg cukor
  • Bourbon vaníliás cukor
  • 10 dkg sütésálló csoki
  • 2 ek. vaj

Tetejére:

  • 10 dkg mascarpone
  • porcukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.Fekete erdő tekercs hozzávalói
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.Vajas kelt tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a meggyet a cukorral és a vaníliával elkezdjük forralni.
  6. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, majd a meggyhez adjuk és megvárjuk, míg elkezd sűrűsödni.Meggy töltelék
  7. Félrevesszük és megvárjuk, míg szobahőmérsékletre hűl.
  8. A csokit apróra vágjuk.
  9. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  10. Megkenjük a meggyes szósszal, majd megszórjuk apróra vágott csokival és szorosan feltekerjük.Fekete erdő tekercs készítése
  11. Éles késsel kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt sütőformába sorakoztatunk.Fekete erdő tekercs sütés előtt
  12. Duplájára kelesztjük őket.
  13. A csigákat olvasztott vajjal megkenjük, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.
  14. A mázhoz a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverjük, majd habzsákba töltjük. A kihűlt csigák tetejét ezzel díszítjük.Fekete erdő tekercs mascarpone krémmel
  15. Végül megszórjuk csoki forgáccsal.

Fekete erdő tekercs