Fekete erdö macaron

Fekete erdő macaron

Ezt a fekete erdő torta ízű meggyes-csokis macaront a NoSalty receptversenyére készítettem. Ha tetszik, szavazzatok rá itt.

Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen fekete erdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a “feketeerdőtorta” ízélmény.:) Ezt is a cukorszirupos változattal készítettem, már korábban próbálkoztam vele, csokis mentás ízváltozatban is (recept hamarosan), mert nekem ez a recept jobban bevált az állagát tekintve. Csak annyiban bonyolultabb a korábbiakhoz képest, ha lehet ezt mondani, hogy a cukorszirupot el kell találni, mikor jó (kivéve ha van cukorhőmérőnk, mert akkor ez nem okoz problémát). De ez senkinek se szegje kedvét, nekem is sikerült eddig minden alkalommal:)

Fekete erdő macaron

Hozzávalók

(Kb. 30 darabhoz)
Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 9 dkg porcukor
  • 9 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojásfehérje (66 g)
  • 2 dkg cukrozatlan kakaó

Meggyes töltelék:

  • 10 dkg meggy (befőtt is jó)
  • 2 tk kukoricakeményítő vagy pudingpor
  • 1 ek cukor
  • kevés meggylé (vagy a befőtt leve)

Mascarpone-s töltelék:

  • 2 ek mascarpone
  • fél ek porcukor

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Így kell kinéznie:Mandulaliszt
  5. Hozzászitáljuk a kakaóport is.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukor szirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben “klaffogó” hangot ad.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.Tojásfehérje a cukorsziruppal
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.Beleforgatjuk a kakaós-mandulás porcukrot
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)Pihentetés
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.

Töltelék:

  1. Amíg a macaronok sütés előtt pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk.A meggyet felaprítjuk
  2. Hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük. Megvárjuk, míg kihűl.Meggy szósz
  3. A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.

Összeállítás:

  1. A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.Összeállítjuk a macaronokat

És már kínálhatjuk is a fekete erdő torta ízű macaronokat!:)

Fekete erdő macaron

Köszönöm, ha szavaztál rá! (ha még eddig nem, de most meggondoltad, itt megteheted:)

Megosztás

4 hozzászólás

  1. ritacica szerint:

    ez gyönyörű!

  2. Orsika szerint:

    Szia!
    Nagyon tetszik a recept!El szeretném készíteni,de mandulalisztem van csak itthon .Jó lenne azzal is?

Szólj hozzá te is!