2012. március 8.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Torta

Fahéjas trüffel torta

Egy sütés nélküli trüffel torta csak csokifüggőknek!:)

A kék-sárga svéd lakberendezési áruház éttermében ettem csokoládés trüffelt ami csokifüggőként naná hogy egyből a kedvencem lett. Az első pár falat után aztán rájöttem, hogy ez a süti otthon is bármikor kivitelezhető, mert az alja egy kekszes massza a töltelék pedig trüffel (összeolvasztott csoki és tejszín) . Aztán két nap múlva nekiálltam és elkészült a home-made verzió. Pont ugyanolyan lett – jóval több csokival:) Azóta készült már karácsonyi változata is, ami mentás volt:

Karácsonyi mentatorta

Na de most térjünk vissza az eredeti fahéjas változathoz, íme a recept.

Hozzávalók

Kekszes alap:

  • 25 dkg darált keksz (háztartási)
  • 12 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. kakaó

Trüffel:

  • 20 dkg tejcsoki (én 10-10 dkg ét- és tejcsokit használtam)
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 dkg margarin
  • őrölt fahéj a szóráshoz

Fahéj

 

Elkészítés

  1. A kekszes alaphoz a margarint, a tejet és a cukrot egy lábasban addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvadnak.
  2. Ekkor hozzáadjuk a darált kekszet és a kakaót és sima masszává gyúrjuk.
  3. Egy papírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy legyen némi pereme is, majd betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. fél óra).
  4. Ezalatt elkészítjük a trüffelt: a tejszínt meglangyosítjuk, a csokit pedig apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.A csokit apróra vágjuk
  5. Mikor a csoki felolvadt, hozzáadjuk a margarint, átkeverjük, míg teljesen el nem olvad.
  6. Fokozatosan hozzákeverjük a langyos tejszínt, majd megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl.
  7. Ha már kihűlt, rásimítjuk a megdermedt kekszes rétegre. A trüffelt a kekszes rétegre öntjük
  8. Legalább 4 órára (jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kevés őrölt fahéjjal.

A svéd étteremben vaníliás tejszínhab járt mellé, azzal is nagyon finom – igaz, hogy nem is egy diétás darab:)