Fahéjas szilva dzsem

Fahéjas szilvalekvár

Az úgy volt, hogy igazából nem is akartam szilvalekvárt készíteni. Aztán mégis kaptunk egy nagy tál szilvát és amúgy is már csak egy bontott üveg árválkodott a tavalyiból a polcon… Így idén is készült szilvásgombócízű lekvár:)

Úgy vettem észre, hogy a lekváros bejegyzéseim amúgy se voltak túl népszerűek (pedig tessék lekvárt készíteni, mert az otthon készült ezerszer jobb, mint a soselátottgyümölcsöt változat a boltból, és amúgy is tök egyszerű!) ezért se akartam újabbat gyártani. De szerintem ez a lekvár annyira finom, hogy muszáj megosztani. Mivel csak rövid ideig kell főzni (kb. 3 perc, az egész lekvárfőzés a magozástól az üvegek lezárásáig pedig legfeljebb 1 óra), így a szilva viszonylag nagy darabokban benne marad és semmit se veszít eredeti ízéből. Aki szereti a szilvásgombócot, különösen imádni fogja!:)

Szilvalekvár

Hozzávalók

  • 1,2 kg szilva (kimagozva)
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs dzsemfix (3:1)
  • 1 kk citromsav
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Az üvegeket előkészítjük: forrásban lévő vízzel átöblítjük őket és félretesszük száradni.
  2. A szilvát kimagozzuk, és aprítóval/botmixerrel enyhén pépesítjük.A szilvákat kimagozzuk és felaprítjuk
  3. Egy nagy lábasban hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet, a citromsavat, a fahéjat, és az egészet nagy lángon elkezdjük forralni.Készül a szilvalekvár...
  4. Megvárjuk, míg forrni kezd és további kb. 3 percig hagyjuk főni. Ilyen lesz:Kész a dzsem
  5. Ezután a  kiforrázott üvegekbe töltjük, teszünk rá egy-egy befőzőfóliát, rácsavarjuk a tetejét és pár percre fejre állítjuk őket, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.

És el is készült a gyönyörű bordó, illatos-fűszeres szilvalekvárunk!:)

Szilva dzsem

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Barbi szerint:

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy hány üveg lekvár lett ebből a szilvamennyiségből? A macaronjaid megkövetelik a legjobb házi lekvárt. :) Köszönöm!
    Barbi

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Ebből a mennyiségből 4 db bolti méretű üveg (~350-400g) lekvár lett nekem. Ha csak a macaronhoz szeretnéd, szerintem bőven elég, ha fél adagot készítesz, akkor is marad legalább másfél üveg mindenmásra:)

Szólj hozzá te is!