2013. március 16.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Mi lehetne jobb egy hóeséses márciusi (!) napon, mint egy langyos, vattaszerűen puha tésztájú fahéjas csiga egy nagy pohár habos forró csokival?:)

A fahéjas csiga az egyik kedvencem az édes tekercsek közül (nem meglepő módon, mert mindent nagyon szeretek, ami fahéjas:). Itthon nem is nagyon szoktam készíteni, az az igazság, legtöbbször a pékségben választom ezt a péksüteményt, már ha éppen van ilyen is a kakaós mellett. Most viszont a “remek” idő miatt csak az otthon készült változat jöhetett szóba. Sok helyen láttam már sajtkrémes mázzal készítve és gondoltam kipróbálom: tényleg isteni együtt az enyhén citromos, édes-krémes mázzal! (ha esetleg pont nincs otthon mascarpone, kicsit több cukorral akár magas zsírtartalmú tejföllel is helyettesíthető) A gőzölgő habos forró fehér/hagyományos csoki kötelező hozzá!:)

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Hozzávalók

(15-16 kisebb csigához)

  • 1,2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • fél kk. cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 4,5 dkg méz
  • 1,5 ek. olaj

Töltelék:

  • 2 púpos ek. porcukor
  • 1 púpos tk. őrölt fahéj
  • 2 dkg olvasztott vaj

Máz:

  • 3 ek. mascarpone (esetleg zsírdús tejföl)
  • porcukor ízlés szerint
  • frissen facsart citromlé ízlés szerint

0,5 dl langyos tej és fél ek. cukor a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.A hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)Kelesztés előtt
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. A tésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a töltelékhez való fahéjat összekeverjük a porcukorral és megszórjuk vele a kinyújtott tésztát.Megszórjuk a fahéjas cukorral
  6. Ezután az egyik hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Szorosan feltekerjük és felszeleteljük
  7. Vajjal/margarinnal kikent/sütőpapírral bélelt sütőformába sorakoztatjuk a csigákat, majd fél órát hagyjuk pihenni, ami alatt szépen megnőnek.Sütés előtt pihentetjük
  8. Pihentetés után tetejüket megkenjük langyos cukros tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 18-20 perc alatt szép pirosra sülnek.
  9. A mázhoz a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és frissen facsart citromlével simára keverjük, majd zacskóba töltjük, a sarkát kivágva a még langyos csigákra nyomjuk. (kanállal is rákenhetjük, de így sokkal szebbek lesznek:)A langyos csigákra nyomjuk a krémsajtos mázat

És már fogyasztható is:)

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal