Fahéjas-almás töltött keksz

Fahéjas-almás töltött keksz

Őszies ízvilágú fahéjas kekszek borongós idő ellen: almás meglepetéssel a közepükön:)

Régebben lehetett kapni sok helyen azokat az olasz kekszeket, amiknek valamilyen gyümölcskészítmény volt a közepén, általában füge vagy alma. Nagyon szerettem őket, de sosem értettem, hogy kerül az omlós keksz közepébe a lekvár szerű almás töltelék… Hát így:) Nagyon egyszerű elkészíteni, egyszerűen csak golyókat kell formázni a tésztából ami sütés közben megőrzi a közepébe rejtett tölteléket. A keksz maga puha marad, akár több napig is. Már, ha marad…:)

Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Fahéjas-almás töltött keksz

Hozzávalók

Keksz:

  • 20 dkg liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 púpos kk. őrölt fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 11 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 tojás
  • pár csepp vanília aroma

Töltelék:

  • 1 közepes méretű alma
  • 2 púpos tk. étkezési keményítő
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom leve

Jégcukor és fahéjas porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. Először elkészítjük  tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz:Töltelék
  2. Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fahéj, só) egy tálban összekeverjük.Száraz hozzávalók
  3. Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.Készül a tészta
  4. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.
  5. Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi almás tölteléket. Készül a keksz
  6. Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. A tetejét megszórhatjuk fahéjba forgatott jégcukorral is.
  7. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8 perc alatt meg is sülnek:)
  8. Megvárjuk, míg kihűlnek és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Fahéjas-almás keksz

Fahéjas-almás keksz

Megosztás

10 hozzászólás

  1. Nelli szerint:

    Nagyon finom keksz lehet! :-)
    Citrom krémmell is el tudnám képzelni. Nincs rá ötleted?

    • Vikki szerint:

      Tényleg jó ötlet!:) Na ezen még egy kicsit gondolkodok, hogy milyen legyen a citromos töltelék, hogy tutira ne folyjon ki belőle.

  2. Coco szerint:

    Szia! Nagyon jó ötlet! Nagyon tetszik a sütid! Ebből az adagból nagyjából hány darab lesz? És szerinted működhet a dolog meggyel is? Arra gondoltam, hogy lehet, hogy a tésztát is inkább csokisra csinálom, nem fahéjasra, mert anyukám nem szereti… Nem is értem, ez hogy lehetséges. :)

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Szerintem működni fog meggyel, ugyanúgy. Valóban nagyon finom lehet azzal is, csokis és fahéjas tésztával is!:)

  3. Zsanett szerint:

    Szia! Kb. fél órája sült ki a keksz, nagyon finom lett!
    Legközelebb megpróbálom más gyümölccsel is! Köszönöm a receptet!
    Szép napot!

  4. Zizu szerint:

    Szia Vikkii!
    A hétvégén én is kipróbáltam ezt a recit és nagyon jól sikerült, fincsi lett!!!
    Köszi!

  5. Adrienn szerint:

    Ez a keksz csudifinom! Ebéd után készítettem az első adagot, most tolom a sütőbe a másodikat! :-) Köszi a receptet!

Szólj hozzá te is!