2012. október 14.


Gyümölcsös sütik, Pite

Epres-vaníliás pite

Ez a süti teljesen véletlenül született. Volt ugyanis itthon egy doboz eper, amit eredetileg rebarbarás pitéhez szántam. A rebarbara viszont sajnos tönkre ment, így megmaradt egy halom eper, amit azonnal el kellett használni. Ez a krémes-gyümölcsös pite lett végül belőle:)

Kaptam most ősszel is egy nagy szatyor rebarbarát az őszi termésből, aminek egy részét lefagyasztottam (majd kiderül milyen lesz…) és egy pitére valót félre tettem, hogy majd a hétvégén jó lesz. Hát nem jött össze:) De azért ez sem lett rossz… Készítettem egy főzött vaníliás krémet, ezt simítottam rá a szokásos pite tésztára, az eperből pedig végül gyümölcsszósz lett nagy gyümölcsdarabokkal és ez került a tetejére. Tudom, hogy nincs szezonja, de friss eper ilyenkor is beszerezhető!:)

Epres-vaníliás pite

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez

Krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dkg liszt

Epres réteg:

  • 25 dkg eper
  • 2 ek. cukor
  • negyed citrom reszelt héja
  • 1 púpos tk. kukorica keményítő

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
  2. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
  3. Két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)Kinyújtjuk a tésztát
  4. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
  5. Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér és beleigazítjuk a formába. Száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)Megtöltjük rizzsel - vaksütés
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül.
  7. Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
  8. Elkészítjük a krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.
  9. A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.Készül a krém
  10. Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sűrűre főzzük. (olyan lesz, mint a puding).Készül a krém
  11. Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg)A vaníliás krém
  12. Amíg a krém is hűl, elkészítjük az epres szószt: Az epret felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a citromhéjat és elkezdjük melegíteni.Eper
  13. Közepes lángon óvatosan kevergetve (hogy a gyümölcs ne nagyon törjön szét) addig főzzük, míg a keményítő “el nem tűnik” és az egész átlátszó piros, sűrű mártás lesz.Eper szósz
  14. Félretesszük hűlni, és addig összeállítjuk a pite többi részét: a kihűlt pite tésztára rásimítjuk a vaníliás krémet és kb. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a tetején vékony hártya legyen.Rásimítjuk a krémet a tésztára
  15. Ha már az eper is kihűlt, elővesszük a hűtőből a pitét és óvatosan, kis adagokban a tetejére kanalazzuk az epret. (különben összekeveredik és a végeredmény nem lesz túl szép látvány…:)Rákanalazzuk az epret
  16. Legalább 2 órára betesszük a hűtőbe a kész pitét, és már szeletelhetjük is.

Epres-vaníliás pite