2012. április 5.


Krémes sütik

Epres-túrós piskótatekercs nyuszikkal

Egyszerű, de nagyszerű édesség húsvéti kiadásban. Mi mással lehetne díszíteni, mint nyuszikkal:) Kell hozzá némi kézügyesség, de nem kivitelezhetetlen.

A piskóták ilyen fajta dekorálását az egyik kedvenc blogomon láttam, és egyből az jutott eszembe, hogy ezt húsvétra kipróbálom nyuszi mintákkal:) A minta sütés közben belesül a piskótába, így még a szállítást is tökéletes állapotban túléli. Tölteléknek egy nagyon finom (zselatin mentes) krémes túrókrémet készítettem, és epret tettem mellé.

Hozzávalók

Díszítő krém:

  • 1 tojás fehérje
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg margarin
  • 3 dkg liszt
  • 1 dkg holland kakaó
  • zöld ételfesték (elhagyható)

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • fél kk. sütőpor
  • csipet só

Túrókrém:

  • 25 dkg túró
  • 1,5 dl hideg tejszín
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg eper, apró kockákra vágva

Elkészítés

  1. A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, mert majd így tudunk belőle habot verni.
  2. A nyuszikat a sütőpapír egyik oldalára előrajzoljuk.A nyuszikat előrajzoljuk
  3. Először elkészítjük a díszítő krémet: a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a lisztet és az egészet simára keverjük.
  4. Ha akarunk zöld füvet (elhagyható) akkor félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit a masszából, ehhez hozzákeverjük a zöld ételfestéket, a többihez pedig a kakaót.
  5. Habzsákba/nejlon zacskóba töltjük a krémet és a sütőpapír másik oldalán átrajzoljuk vele a korábban előrajzolt nyuszikat.A nyuszikat előrajzoljuk
  6. Negyed órára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  7. Addig elkészítjük a piskótát: A tojásokat a cukorral robotgéppel addig verjük, míg egészen halvány sárga lesz. (2-3 perc)
  8. Hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a sót és óvatosan beleforgatjuk.A felvert cukros tojáshoz hozzáadjuk a lisztet
  9. A kidíszített sütőpapírt elővesszük a hűtőből, sütőlapra tesszük és egyenletesen, óvatosan ráöntjük a piskóta tésztát (úgy hogy utána már ne nagyon kelljen szétkenni, mindenhol fedje be a mintát).A piskóta tésztát a mintára öntjük
  10. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. (fontos, hogy jól megsüljön, mert különben lejön a minta a papírral együtt)
  11. Mikor kivesszük, porcukorral megszórt felületre borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd átfordítjuk egy nedves konyharuhára úgy, hogy a mintás fele legyen alul a konyharuhán.
  12. A konyharuhával együtt még melegen feltekerjük és így hagyjuk, hogy hűljön egy kicsit.A piskótát nedves konyharuhával feltekerjük
  13. Mikor már csak langyos, széttekerjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  14. Addig elkészítjük a túrós krémet: a mascarpone-t a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót.
  15. A hideg tejszínből habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
  16. A kihűlt piskóta széleit levágjuk, hogy mindenhol egyenes legyen és megkenjük a túrós krémmel majd ráhalmozzuk a kockákra vágott epret.Piskóta & túrókrém & eper
  17. Óvatosan feltekerjük, átemeljük egy tálcára és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.