Epres túrós lepény

Epres túrós lepény

Sajnos lassan tényleg vége az eper szezonnak. Ezt a túrós lepényt még az utolsó aprócska kerti eprekből készítettem.

A recept eredetijét az egyik népszerű sütős alapanyagokat forgalmazó cég receptfüzetében találtam. Pontosabban az ötletét, mert nem sok köze lett végül az “eredetihez”:) Talán csak a túró és a kelt tészta stimmel benne, de azok is csak névlegesen. Az a recept erdei bogyós gyümölcsöket írt a süti tetejére, de nekem csak eper volt, abból is csak apró, ami nem lett volna túl esztétikus mire megsül, így inkább összepépesítettem és márványosan a tetejére kevertem. Így lett belőle végül ez a piteformában sült túrós lepény:)

eper

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • fél tasak instant élesztő
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg porcukor
  • csipet só
  • negyed citrom reszelt héja
  • 1,5 dkg margarin
  • 0,5 dl langyos tej

Töltelékhez:

  • 25 dkg túró (a krémes változat jobb)
  • 7,5 dkg tejföl
  • 7,5 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • fél kk. sütőpor
  • reszelt citromhéj ízlés szerint
  • őrölt fahéj ízlés szerint

Epres szósz:

  • 25 dkg eper
  • 1 tk. vaníliás pudingpor
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés

  1. A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és a robotgép dagasztó karjával sima tésztává dolgozzuk össze.
  2. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)Megkelt tészta
  3. Mikor már a duplájára kelt átgyúrjuk, és nedves kézzel egyenletesen egy sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk.A tésztát a forma aljába nyomkodjuk
  4. Amíg elkészítjük a tölteléket és az epres szószt, félretesszük pihenni.
  5. Az epres szószhoz az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd aprító gépbe tesszük és ledaráljuk.Pürésített eper
  6. Kb. egy evőkanálnyi eperrel simára keverjük a pudingport, majd a többi eperrel és a cukorral együtt egy lábasba tesszük és addig főzzük, míg besűrűsödik. Olyasmi lesz, mint a lekvár, így nem fog szétfolyni sütés közben.Epres "puding"
  7. A túrós töltelék hozzávalóit egy tálban simára keverjük.
  8. Ezután a tésztára simítjuk és az epres szószt foltokban a tetejére kanalazzuk, majd a kanál végével elmárványosítjuk.Az erpes szószt elmárványosítjuk
  9. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 40 perc alatt megsül.epres túrós lepény frissen a sütőből

Megvárjuk míg langyosra hűl és már szeletelhetjük is!:)

Megosztás

Egy hozzászólás

  1. Andrea szerint:

    Nagyon finom lett!!!!

Szólj hozzá te is!