2018. május 5.


Gyümölcsös sütik, Pite

Epres-ricottás pite

Csodaszép pitét sütni nem csak a nagyik tudnak ám! Itt a bizonyíték, hogy van újdonság a klasszikus almás, vagy a túrós rácsos mellett, mondjuk ez a krémes ricottás, amihez még egy kis eper is jár:) 

Szerintem tényleg nem lehet megunni a pitesütést, mert annyira sok verziót lehet belőle készíteni, hogy akár minden alkalommal egész más ízvilág köszönhet vissza a rácsok alatt. Az eper-túró amúgy is klasszikus kedvencnek számít az ízpárosításokat tekintve, így adta magát, hogy pitetöltelékként is ideje kipróbálni. Ha már esetleg unjátok az epres-rebarbarást, vagy klasszikus almásat, mindenképp próbáljátok ki ezt az üde, tavaszi finomságot!

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 25 dkg eper
  • 25 dkg ricotta
  • 2 ek. keményítő
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.Pite tészta hozzávalói
  3. Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A töltelékhez az epret megmossuk és darabokra vágjuk.
  5. A ricottát simára keverjük 1 ek. keményítővel, a vaníliás cukorral, valamint ízlés szerint 2-3 ek. cukorral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.Epres ricottás pite töltelék
  6. Pihentetés után a tésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a nagyobb részt nyújtjuk ki először két folpack közt, a piteformánknál 4-5 cm-rel nagyobb átmérőjűre.
  7. A felső folpackot eltávolítjuk, majd az alsóval a piteformába simítjuk, majd beleigazítjuk a széleket is. Ami túllóg, egyelőre ne vágjuk még le.
  8. Összeállítás előtt a felkockázott eperhez hozzáadunk ízlés szerint 2-3 ek. cukrot, valamint egy púpos ek. keményítőt és az egészet összeforgatjuk.
  9. A tésztára először egy réteg epret teszünk, szépen egymás mellé a szeleteket, hogy mindenhova jusson.
  10. Ezután rásimítjuk a ricottát.Epres ricottás pite töltelék
  11. A maradék 1/3 tésztát is kinyújtjuk két folpack közt, majd kb 0,5 cm széles csíkokat vágunk belőle.
  12. Ezeket felváltva, egymásra merőlegesen a pitére helyezzük, széleit a pite széléhez nyomkodjuk.Pite rácsozás
  13. Ha elkészült, egy éles késsel levágjuk a túllógó széleket.Irány a sütő!
  14. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sül.