Epres-rebarbarás sajttorta

Epres-rebarbarás sajttorta

Jó régen csináltam már sajttortát, konkrétan tavaly, mikor eper szezon volt, úgyhogy épp itt volt az ideje újra sütni. Mégiscsak eperrel az igazi.

Ezúttal került rebarbara is a dzsembe, mert azt nagyon szeretem. Igaz, hogy még mindig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy teljesen igénytelen növény. Talán inkább azért, mert nincs rá kereslet (rohamozzátok meg a zöldségest érte, hátha…:D) Szóval ha már nagy nehezen sikerült beszerezni, akkor megpróbálok minél több dolgot készíteni belőle a pitén kívül. Magában egyébként meglehetősen jellegtelen, savanyú, de más gyümölcsökkel vegyesen nagyon finom: például eperrel. Ezért választottam most ezt a sajttorta tetejére mellé. Egy egyszerű dzsem került a torta tetejére, így egyben megoldható az is, hogy a gyümölcs másnapra nehogy megfonnyadjon rajta. Örök kedvenc! (a sajttorta receptjét egyébként itt találtam)

eper&rebarbara

 

Hozzávalók

Torta:

  • 25 dkg keksz (teljes kiőrlésű vagy akár sima háztartási)
  • 12 dkg vaj
  • 3 doboz krémsajt (3x200g-os)
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 3 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek. keményítő

Dzsem:

  • 25 dkg eper
  • 25 dkg rebarbara
  • fél csomag dzsemfix (3:1)
  • 17 dkg cukor

Elkészítés

  1. A kekszet ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Egy tortaforma aljára (26 cm átmérőjűt használtam) sütőpapírt teszünk és a kekszes masszát belenyomkodjuk. (lehet, hogy nagyon száraznak fog tűnni, de teljesen jó lesz sütés után).
  3. Egy tálban összekeverjük a krémsajtot a cukorral, a tejföllel és a tejszínnel.
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, végül a keményítőt és az egészet simára keverjük.
  5. A kekszes rétegre öntjük a sajtkrémes masszát és egy lapát segítségével a tetejét elsimítjuk.A sajtos masszát a kekszes rétegre öntjük
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. (ha gázsütőt használunk, érdemes a sütő aljába tenni egy vízzel teli tepsit/hőálló edényt, hogy gőz képződjön, így nem fog kiszáradni)Kész sajttorta
  7. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. (miközben hűl, össze fog esni, ez nem gond, semmi baja:)
  8. Elkészítjük az epres-rebarbarás dzsemet: az epret felkockázzuk, a rebarbarát megtisztítjuk a külső “héjától” és felkockázzuk.eper&rebarbara kocka
  9. A rebarbarát és az epernek kb. az 1/3-át aprító gépbe tesszük és felaprítjuk.
  10. Egy lábasba öntjük a cukorral a dzsemfix-szel és a maradék eperrel, összekeverjük és elkezdjük melegíteni.
  11. Kb. 3 percig zubogva főzzük, és már kész is.
  12. Az esetlegesen keletkezett habot leszedjük a tetejéről és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  13. A tortára másnap rákanalazzuk az epres dzsemet, elsimítjuk és így tálaljuk.Sajttorta epres-rebarbarás dzsemmel

+1 tipp: A dzsemet érdemes csak közvetlenül tálalás előtt a tortaszeletre tenni, így lehet a legszebb szeleteket vágni és nem ivódik bele a tortába sem.

Epres-rebarbarás sajttorta

Megosztás

11 hozzászólás

  1. PankaTorta szerint:

    Mindig csodálattal nézem a süteményeid!
    Ezt a recepted biztos ki fogom próbálni a hetekben!

  2. scorpian szerint:

    Szia!
    Megcsináltam ezt a szépséget.Imádtam!
    Köszönöm neked ezt a receptet

  3. Judit szerint:

    Kedves Vikki!

    Fantasztikusan néz ki ez a sajttorta! Még sosem csináltam, így azt szeretném megkérdezni, hogy te milyen krémsajtot használsz hozzá? Sok helyen írják a mascarponét, de nekem az valahogy túl “semlegesnek” tűnik hozzá. Nemrég egy wellnesszálloda cukrászdájában ettem gyümölcsszószos sajttortát, az valami isteni volt, de nem hiszem, hogy mascarpone volt benne, annál sokkal különlegesebb, “sajtosabb” íze volt a sütinek. Tudsz segíteni? :) Előre is köszönöm szépen!

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Én krémsajtot szoktam használni hozzá, azt a friss sajt jellegűt, ami lapos téglalap alakú dobozban van, nem az ömlesztettet. Szerintem azzal a legjobb:)

  4. Annus szerint:

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy a tortaformából mikor veszed ki a tortát? Azután miután 1 napot hűtőben volt, vagy mikor kiveszed a sütőből? Köszi előre is a választ!

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Csak másnap, mikor már állt a hűtőben. Szépen megdermed, könnyen kijön már utána.

  5. Szabó Mihály szerint:

    Kedves Viki,
    Receptedet növelt adagban készítettem. Tele van ugyanis a fagyasztónk rebarbarával és eperrel. Kertemben termet mind. Első sajttortám, most pihen a hűtőben, hogy este felvághassam a családnak. Már a látvány miatt is megérte. Köszönöm a receptet. Misi

    • Vikki szerint:

      Jobb helyet nem is találhattál volna nekik! :) Remélem ízleni fog és nagy sikere lesz! :)

      • Szabó Mihály szerint:

        Kedves Viki,
        Isteni volt, és most vettem ki a következő adag eper/ rebarbara csomagot. Készül a következő torta, de most dupla adagban :) Kollégáimnak is elküldtem a receptet. Nekik is sikerük volt vele a családjuk körében.
        Köszönet érte!!
        Misi

Szólj hozzá te is!