2018. június 8.


Gyümölcsös sütik, Pite

Epres rebarbarás morzsa torta

Itt van végre a rebarbara szezon, ha egy gyors epres-rebarbarás sütit szeretnél, ez a morzsa torta lesz a tökéletes választás!:)

A nagy klasszikus természetesen az epres-rebarbarás pite, ha rebarbaráról van szó, amit lássuk be a rácsozás miatt eléggé időigényes elkészíteni. Ez a morzsatorta azonban szinte ugyanazt az ízélményt nyújtja, jóval rövidebb kivitelezési idővel és mindenféle precízség vagy kézügyesség nélkül előállítható:) Ha tehát a gyors és finom édességek híve vagy, és van épp otthon rebarbarád, amihez receptet keresel, ezt a morzsa tortát mindenképpen próbáld ki!

 

Hozzávalók

  • 12,5 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 ek. tej
  • 1 kicsi tojás
  • zabpehely

Töltelék:

  • 2 nagy szál rebarbara
  • 25 dkg eper
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés

  1. A tésztához egy nagy tálba kimérjük a lisztet, vajat, porcukrot, sütőport, hozzáadjuk a tojást és a tejet és összegyúrjuk.Epres-rebarbarás morzsatorta tésztája
  2. Az így kapott lágy tésztát folpackba csomagolva kb. fél órára mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Morzsatorta tésztája
  3. A töltelékhez rebarbarát megtisztítjuk a külső rétegtől, felkockázzuk és egy serpenyőben a cukorral és a mézzel megkaramellizáljuk. Ha elkezd sárgulni, óvatosan forgassuk csak át, mert könnyen összetörik.Rebarbara a morzsatorta töltelékéhez
  4. Egy piteformát kibélelünk sütőpapírral és a megdermedt tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, peremet is hagyva neki (addig a maradék 1/3-ot tegyük vissza a hűtőbe!).
  5. Az epret megmossuk, felkockázzuk, majd összekeverjük a keményítővel.
  6. A párolt rebarbarát eloszlatjuk a tésztán, majd a keményítős epret is, hogy mindenhol legyen belőle.Epres-rebarbarás morzsatorta készítése
  7. A maradék tésztát nagy lyukú reszelőn a gyümölcsök tetejére reszeljük.
  8. Megszórjuk kevés zabpehellyel is.Epres-rebarbarás morzsatorta készítése
  9. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk ahol kb. 40 alatt aranybarnára sül.

Epres rebarbarás morzsa torta