Epres-rebarbarás-fehércsokis macaron

Epres-rebarbarás-fehércsokis macaron

Ezeket a macaronokat húsvétkor készítettem. Ezúttal a töltelék fehér csoki ganache lett és epres-rebarbarás lekvárt tettem még mellé, hogy egy kicsit tavaszias legyen.

A lekvárt még tavaly készítettem, már alig várom, hogy újra szezonja legyen a rebarbarának, mert rengeteg ötletem van még a hasznosítására. De biztos, hogy lekvár is fog újra készülni, mert ez volt a legnépszerűbb, már csak egy kicsi üveg maradt belőle. De térjünk vissza a macaronhoz. Mivel a krém fehér volt, ezért úgy döntöttem kísérletezek a folyékony ételfestékkel, valahogy rózsaszínt csinálok a habcsókokból. A kristálycukorra öntöttem előző nap és így jól ki is száradt, elpárolgott belőle a nedvesség, és nagyon szépen megfogta a tojásfehérjét (a macaron nagyon érzékeny a nedvességre, ezért közvetlenül a masszába önteni a folyékony festéket egyenlő a tönkretétellel). A végeredmény pedig szép pasztell rózsaszín lett, szerintem nagyon szépek lettek!:)

Hozzávalók

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • pár csepp piros ételfesték (elhagyható)

Töltelék:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek. (rebarbarás) eper lekvár

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Összedarált mandula és porcukor
  5. Az ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.)Ételfestékes kristálycukor
  6. Elkészítjük a fehér csokis krémet: a fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk (vigyázat, nagyon könnyen megég, ha már csak pár darabka látszik, vegyük le a gőzről, így kevergessük, míg el nem olvad, mert a tál így is meleg marad)
  7. Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).Fehércsoki krém
  8. Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap elkészítjük a macaronokat:

  1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)
  2. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.Macaron massza
  3. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a múltkor).A masszát sütőpapírra adagoljuk és 1 órát pihentetjük
  4. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  5. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
  6. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.Talpas macaron
  7. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi fehércsokis krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi epres rebarbarás lekvárt, majd rányomunk egy másikat.Összeállítjuk a macaronokat
  8. Legalább 2 órára betesszük őket a hűtőbe, hogy a fehércsokis krém szépen megdermedjen.

És el is készültek! Ebből a mennyiségből most 20 darab macaron lett, ezúttal kisebbekre csináltam, mint a múltkor.

Epres-rebarbarás-fehércsokis macaron


Megosztás

6 hozzászólás

  1. Betti szerint:

    Szia,
    azt szeretném kérdezni, hogy a fehér csokis krém lehűlés illetve a hűtőben töltött éjszaka után teljesen megdermed vagy kenhető massza jelleg lesz???
    Én másra szeretném használni!
    Előre is köszi a válaszod
    Betti

    • Vikki szerint:

      Szia Betti!

      Megdermed, de nem kőkemény lesz, kenhető állagúra dermedt a hűtőben. Mire szeretnéd használni konkrétan? Hátha akkor többet tudok segíteni, hogy elégedett legyél a végeredménnyel.

  2. Betti szerint:

    Szia
    köszönöm a segítséget!
    muffinba szeretném (utólag) beletölteni és azt szeretném elérni hogy majd ha beleharapok akkor ne legyen kemény halmazállapotú 😀
    Betti

    • Vikki szerint:

      Arra szerintem pont jó lesz! Viszont majd hűtőben tárold a kész muffinokat, hogy ne lágyuljon nagyon meg a töltelék.

  3. Fruzsina szerint:

    Köszönöm a recepted!!!
    Sokat kipróbáltam már, de ez sikerült a legeslegjobban!!!! Köszönöm mégegyszer!! :* :)

Szólj hozzá te is!